Τι λέει ο κόσμος για το εμβόλιο και τη μετάλλαξη του κορονοϊού – Ποια η διαφορά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάσουν οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (28/01), της «Metron Analysis» για το «Mega» και της «Pulse» για τον «ΣΚΑϊ».

Τι λένε οι πολίτες για τον κορονοϊό, το εμβόλιο, την «επιστροφή στην κανονικότητα», τα πολιτικό κόμματα και τους αρχηγούς αυτών. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με τη χώρα να κινείται στους ρυθμούς του κορονοϊού και εσχάτως και του μεταλλαγμένου στελέχους.

Τι λέει ο κόσμος για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και την εκλογή Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.  Οι δυο δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν στα δελτία Ειδήσεων των συγκεκριμένων καναλιών.

Η δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για το Mega:

Πάει… καλά η χώρα;

Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με το 48% να απαντά πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το 41% να… διαφωνεί. Ένα 6% δεν επιλέγει κανένα από τα δύο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούν ότι πάμε καλά, ενώ το ίδιο απαντά κι ένα 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον είναι και το ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που απαντούν «θετικά» είναι περισσότεροι από της ΝΔ (!) και συγκεκριμένα το 88%!

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, η απάντηση «πανδημία του κορονοϊού – ιατρική περίθαλψη» ήταν αυτή που συγκέντρωσε το 42% των απαντήσεων, ενώ ακολουθούν η οικονομία, η ανεργία, η εξωτερική πολιτική, οι πολιτικοί, η Παιδεία και το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αυθόρμητες αναφορές οι οποίες συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 1%, δηλαδή στην συγκεκριμένη ερώτηση δεν υπήρχαν προκαθορισμένες απαντήσεις προς επιλογή.

Πώς αξιολογείται η απόδοση της κυβέρνησης

Και στην ερώτηση για τις εντυπώσεις αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, με την «θετική» να υπερτερεί με ποσοστό 49%.

«Αρνητική» απαντά το 42%, ενώ ξανά ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης με θετικά ποσοστά της τάξης του 84% και 73% αντίστοιχα. Το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «μαυρίζουν» το κυβερνητικό έργο, με σχεδόν έναν στους τέσσερις όμως (σ.σ. 23%) να απαντά πως το κρίνει θετικά.

Τι… βαθμό παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το 56% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον πρωθυπουργό, με το 37% να κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρνητικά.

Και πάλι οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δίνουν τεράστια ποσοστά στον πρωθυπουργό (σ.σ. 88% και 92% αντίστοιχα) ενώ το 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον κρίνει αρνητικά, με ένα 27% όμως να τον κρίνει θετικά.

Η αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα

Συνολικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει «αρνητική ψήφο» από το 69% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά κρίνεται «στρογγυλά» από έναν στους πέντε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαυρίζεται» από το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ και από το 76% όσων ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ. Κι αν αυτό μοιάζει σχετικά αναμενόμενο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το εξής:

Πως ο πρώην πρωθυπουργός βαθμολογείται θετικά… οριακά από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (!) συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% από θετικές ψήφους

Το 38% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κρίνει αρνητικά…

Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα;

Η ερώτηση αυτή δείχνει πως στην κοινωνία επικρατεί απαισιοδοξία. Το 55% των ερωτηθέντων «βλέπει» πως θα επανέλθουμε σε φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2021 (!) ενώ και το 29% απαντά «μέχρι το τέλος του 2021».

Μόλις το 14% θεωρεί πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ως τα μέσα της χρονιάς.

«Θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;»

Στην ερώτηση αυτή, η πλειοψηφία με 63% απαντά θετικά, ωστόσο το 26% απαντά πως δεν θα το κάνει. Το 1% λέει πως το έχει κάνει ήδη, ενώ ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος.

Θετικοί απέναντι στο εμβόλιο εμφανίζονται -τουλάχιστον κατά πλειοψηφία- οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Δείτε και τις απαντήσεις για το εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων

«Φάκελος» αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Υπέρ της αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων εμφανίζεται το 64%, ενώ κατά τάσσεται το 31% των ερωτηθέντων. Οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι φανερά υπέρ (σ.σ. 92% και 84% αντίστοιχα), ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εμφανίζεται αντίθετη (σ.σ. 59% και 69% αντίστοιχα).

Η μάχη των αρχηγών – Μόνο ο Μητσοτάκης… πράσινος

Η επόμενη κάρτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που εμφανίζεται με… θετικό πρόσημο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 60% θετικών/μάλλον θετικών «ψήφων» και 39% αρνητικών/μάλλον αρνητικών.

Οι υπόλοιποι είναι… στα κόκκινα.

58% αρνητικές έναντι 39% θετικών για την Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

62% αρνητικές έναντι 36% θετικών για τον Αλέξη Τσίπρα που ακολουθεί.

57% αρνητικές έναντι 34% θετικών για τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

73% αρνητικές έναντι 25% θετικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης 73% αρνητικές έναντι μόλις 21% θετικών για τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Η πρόθεση ψήφου

Τέλος, ίσως η σημαντικότερη κάρτα: Η πρόθεση ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνετο προβάδισμα καθώς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 36,1%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 19.7%, μια διαφορά 16,4 μονάδων.

Τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 6,4% και αμέσως μετά το ΚΚΕ με 5,7%.

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με το… οριακό 3,6% και το ΜέΡΑ25 με ποσοστό… εξόδου από την Βουλή, της τάξης του 2,4%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, πάντως, αντανακλά ένα «ηχηρό» 10,2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2020 από την ίδια εταιρεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά.

Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ακριβώς στα ίδια, ενώ το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη είναι το μοναδικό που καταγράφει χειρότερο ποσοστό σήμερα από ό, τι τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους.

Δημοσκόπηση Pulse: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι πολίτες για τη μετάλλαξη του κορονοϊού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ». Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν πως θα εμβολιαστούν άμεσα ενώ είναι θετικοί στο κομμάτι της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να απολαμβάνουν την προτίμηση του κόσμου την ίδια ώρα που τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν σταθερά μεν αλλά χαμηλά.

Στην ερώτηση για το πόσο ανησυχεί ο κόσμος για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού το 58% λέει πως ναι, ενώ ένα 20% όχι και μάλλον όχι.

Για το αν είναι ώρα να υπάρξει κάποια ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων το 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Pulse λέει ναι ενώ το 39% διαφωνεί.

Αύξηση του ποσοστό αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καταγράφεται καθώς το 74% λέει πως ναι ή μάλλον ναι θα το κάνει ενώ μόλις το 21% λέει όχι.

Όσον αφορά στο πότε θα το κάνουν το 63% λέει πως θα εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες, το 22% αρκετά αργότερα ενώ το 11% ισχυρίζεται πως δεν θα το κάνει ποτέ.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία απαισιόδοξια για το αποτέλεσμα εμφανίζει η συντριπτική διαφορά των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα το 76% θεωρεί πως δεν θα έχουν αποτέλεσμα ενώ το 17% πως θα έχει κάποια θετική εξέλιξη.

Σε ερώτηση για το αν η εκλογή Τζο Μπάιντεν θα έχει θετική επιρροή για τη χώρα μας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά το 59% λέει πως ναι θα έχει ενώ το 33% λέει όχι.

Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ

Στο πολιτικό κομμάτι της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 44%, ενώ ακολουθεί ο Τσίπρας με 24%. Ο κανένας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 28%.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 16 μονάδες. Συγκεκριμένα τα νούμερα των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 39%

ΣΥΡΙΖΑ 23%

ΚΙΝΑΛ 7,5%

ΚΚΕ 6,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5%

ΜεΡΑ25 3%

ΑΛΛΟ 7,5%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9%

Πηγές: Mega, ΣΚΑΪ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...