Τι αλλαγές φέρνει το νέο lockdown – Πώς θα κινηθούμε το Σαββατοκύριακο, τι ισχύει για τα SMS

Μεγάλο στοίχημα για τους πολίτες αποτελεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της επόμενης φάσης lockdown που έχει σκληρότερα μέτρα από την προηγούμενη και δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι και η τελευταία.

Αρκετά πράγματα αλλάζουν από το πρωί του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας.

Μία βασική διαφοροποίηση αφορά στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο που πλέον απαγορεύεται και μια δεύτερη έχει να κάνει με τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Επιπλέον, αλλάζουν τα δεδομένα και στην απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς από τις 18.00 που ήταν τα Σαββατοκύριακα, θα πάει στις 19.00 και θα διαρκεί μέχρι 05.00 το πρωί.

SMS και διευκρινίσεις

Οι αλλαγές στα SMS που ισχύουν κάθε μέρα δηλαδή και καθημερινές, αλλά και Σαββατοκύριακα αφορούν κυρίως τους κωδικούς 2 και 6.

Για τα μηνύματα με κωδικό 2 που αφορούν μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και το sms με κωδικό 3 που αφορούν μετάβαση σε τράπεζα, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση έως και 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δε μπορεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του σε μεγάλη απόσταση από την οικία του.

Για τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον, που αφορά σε βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τα SMS και εξήγησε ότι για να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα μεγάλο ρόλο θα παίξει η ατομική συνείδηση των πολιτών.

Για τον κωδικό 4 διευκρίνισε ότι εάν είναι δύο άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάνε να συνδράμουν κι όχι ένα, πρέπει να υπάρχει αιτιολογία.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό των 2 χιλιομέτρων δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι ντόπιοι αστυνομικοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δε θα προκαλούν προβλήματα. Παράλληλα, όπως είπε, για φαρμακείο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου».

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

Αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας επιφέρουν αλλαγές και στο ωράριο στα σούπερ μάρκετ τα οποία τα Σαββατοκύριακα έκλειναν στις 17:00.

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ θα μεταθέσουν το κλείσιμό τους για μία ώρα αργότερα δηλαδή στις 18:00.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...