Θολό το τοπίο για άρση του lockdown – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις, πότε ανοίγουν τα σχολεία (video)

Για σημάδια σταθεροποίησης, αλλά όχι για μείωση κρουσμάτων στον αναμενόμενο βαθμό, έκαναν λόγο οι επιστήμονες κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη και το φορτίο ιδιαίτερα βαρύ, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τους αμείλικτους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά και αφορούν τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους νεκρούς που καταγράφονται κάθε 24ωρο, θολό παραμένει το πότε θα λήξει το δεύτερο lockdown, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούσε έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Mega, ξεκαθάρισαν πως η άρση δεν θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν τον δρόμο για τη μείωση των περιοριστικών μέτρων. 

«Με βάση τα δεδομένα τα επιδημιολογικά είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στην εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα», η οποία παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά συνεχίζει να είναι κρίσιμη.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Την ίδια στιγμή γρίφος συνεχίζει να είναι και το άνοιγμα των σχολείων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεαραμέως να αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και ότι περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών προς τον πρωθυπουργό για το θέμα» τόνισε σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, γίνονται διεργασίες για να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτό και πάλι θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα γίνουν χιλιάδες τεστ πριν από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να απευθύνει νέο διάγγελμα με ανακοινώσεις για το πότε θα ανοίξουν τόσο τα σχολεία, όσο και με την εστίαση και τα καταστήματα.

Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση, παρά τη σχετική σταθεροποίηση

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, «παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε.

Παπαευαγγέλου: Κρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας

Η κρισιμότητα της κατάστασης γίνεται φανερή και από τους αριθμούς των νοσηλευομένων, όπως και της διαθεσιμότητας σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαυαγγέλου η πίεση στο σύστημα υγείας είναι κρίσιμη. Όπως είπε στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown

«Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στη Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ’ όλους όπως έπρεπε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ακόμα ότι «ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται» ενώ επισήμανε ότι «αναμφισβήτητα το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο είναι η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας».

«Η covid-19 δεν είναι γρίπη»

Σχολιάζοντας τις απόψεις περί εξίσωσης της covid-19 με τη γρίπη, είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι «η χαμηλή θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία τους, αλλά και από την δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...