Θετικός στον κορονοϊό εκτροφέας βιζόν στην Κοζάνη

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν στο παλίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων εργαζόμενοι σε φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ο εκτροφέας στην περιοχή του Δήμου Βοΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του seleo.gr, από σήμερα Πέμπτη 12/11, θα πραγματοποιηθούν και τεστ ανίχνευσης του ιού δειγματοληπτικά στα γουνοφόρα που εκτρέφονται κυρίως στην Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς.

Με βάση τις ανάλογες οδηγίες που στάλθηκαν από τον ΕΟΔΥ, θα διενεργηθούν τεστ σε ζωντανά αλλά και σε νεκρά βιζόν. Όσον αφορά τα ζωντανά, επειδή θεωρούνται άγρια ζώα θα τοποθετηθεί ξύλο στο στόμα τους και θα παρθεί επίχρισμα από το στόμα και ίσως από τον ορθό.

Οι φάρμες βρίσκονται σε καθεστώς επαγρύπνησης, ενώ ηδη γίνεται λόγος για εμβόλιο στα μινκ ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε με εντολή του ΕΟΔΥ, θα γίνουν ράπιντ τεστ σε όλους τους εκτροφείς βιζόν.

Υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 45 στο Βόιο της Π.Ε. Κοζάνης , 35 στην Π.Ε. Καστοριάς, 5 στην Π.Ε. Γρεβενών και 1-2 στην Π.Ε. Φλώρινας με 500 εργαζόμενους

Γίνεται κατανοητό πως η θανάτωση 15 και πλέον εκατομμύριων γουνοφόρων στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ένα εκατομμύριο βιζόν εκτρέφονται στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας. Και ίσως αυτό να ελέγχεται έστω μερικώς με πρακτικές τύπου Δανίας.

Όμως τα 50.000 μινκ είχαν απελευθερωθεί πριν από δέκα χρόνια από οικολογική οργάνωση από το Χιλιόδεντρο Καστοριάς και τη Σιάτιστα, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Γενικά, τα συγκεκριμένα ζώα είναι ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...