Θεμιστοκλέους: Μέχρι 31/1 θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα – Μέσα στον μήνα έρχονται και άλλες δόσεις (video)

Περίπου 220.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στη χώρα μας μέχρι 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για υγειονομικούς, για εργαζόμενους και διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων (σύνολο 120.000), αλλά και για πολίτες άνω των 85 ετών (περίπου 100.000 άτομα), ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει από 20 Ιανουαρίου και μετά.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού σε ενήλικες είναι σε εξέλιξη, επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία πρόσθεσε ότι 12,5 εκατ. δόσεις έχουν διανεμηθεί σε πάνω από 30 χώρες, ενώ 4,5 εκατ. δόσεις έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά, ενώ τον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer και την Moderna. Παράλληλα ίσως είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου φτάνει το 70%, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα αρχικά τις τέσσερις εβδομάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται να δίνεται η δεύτερη δόση μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, καθώς αυτό ενδεχομένως να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca είναι ότι παραμένει σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό καθώς και ότι μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Αναφορικά με τους παράγοντες που οδήγησαν γρήγορα σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

9.528 δόσεις έχουν γίνει στη χώρα μας

Σήμερα μέχρι τις 5 το απόγευμα έγιναν 5.665 δόσεις εμβολίου, ενώ από από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 9.528 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, το απόθεμα των εμβολίων είναι 152.580 δόσεις, ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί 24.870 δόσεις. Όπως τόνισε, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία γίνονται σε τρεις φάσεις, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ στόχος στις 8 Ιανουαρίου είναι να γίνονται 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου, πρόσθεσε. Υπενθύμισε στη συνέχεια τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό:

*Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

* Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

* Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν τη Δευτέρα (04/01), παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν  με τις δόσεις για τους υγειονομικούς (χωρίς να δοθεί επίσημη θέση), οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε τέσσερα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και στα νοσοκομεία Αγρινίου, Αιγίου και Κορίνθου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα περίπου 50 εμβολιασμοί, ενώ όπως πρόσθεσε, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ξεκίνησε, μάλιστα, ο εμβολιασμός και του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί σε κέντρα υγείας της περιοχής.

Στο νοσοκομείο του Αγρινίου από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ήταν ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Κώστας Μπακόπουλος, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και στο νοσοκομείο της Κορίνθου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, «Καραμανδάνειο», και στα νοσοκομεία Καλαβρύτων, Μεσολογγίου, Κρεστένων, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Τρίπολης, Ναυπλίου, Άργους, Σπάρτης και Μολάων.

Τα εμβόλια των «Pfizer/BionTech» ταξίδεψαν τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορα μέρη της χώρας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...