Θεμιστοκλέους: Εμβόλια ταυτόχρονα σε όλους τους κατοίκους των μικρών νησιών ανεξάρτητα από ηλικία (video)

Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού, είπε η κ. Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση. Επανέλαβε τα τρία στοιχεία που ελέγχονται σε ένα εμβόλιο: την επίτευξη ανοσίας, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, συμπληρώνοντας ότι στις κλινικές μελέτες συμμετείχαν 30-40.000 άτομα, ενώ η παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών συνεχίζεται για την ανίχνευση κάποιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

«Δεν σχετίζονται οι θάνατοι στη Νορβηγία με το εμβόλιο»

Αναφορικά με τον θάνατο των 23 ηλικιωμένων στη Νορβηγία, είπε ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της χώρας, αυτοί οι θάνατοι δεν σχετίζονται με το εμβόλιο καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αριθμό των συνηθισμένων θανάτων σε αυτές τις ηλικίες. Μάλιστα τόνισε ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων σε γηροκομεία στη χώρα ανέρχονται σε 400 ανά εβδομάδα.

Σχετικά με ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες για το εμβόλιο mRNA, η καθηγήτρια είπε πως το εμβόλιο δεν προκαλεί ασθένεια ούτε θετικοποιεί τα τεστ. Αν κάποιος έχει συμπτώματα ή βγει θετικός σε τεστ μετά το εμβόλιο, τότε έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό.

Στο 0,77% του πληθυσμού είναι η εμβολιαστική κάλυψη

Στο 0,77% του πληθυσμού είναι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των νησιών με κάτω από 1.000 κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα εμβόλια θα φτάσουν σε όλα τα νησιά εντός Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ενώ έχουν εμβολιαστεί 6.000 ηλικιωμένοι.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα ραντεβού στην πλατφόρμα, ενώ το πρώτο ραντεβού που θα μπορεί να κλείσει κανείς είναι μετά από πέντε ημέρες.

Αναφορικά με τις δόσεις που έλαβε η χώρα, σήμερα έφτασαν 49.160 δόσεις της Pfizer, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στη συνέχεια διευκρίνισε τα εξής για τη λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό:

  • για να επιβεβαιωθεί το ραντεβού για εμβολιασμό θα πρέπει να απαντήσει ο πολίτης στο SMS που λαμβάνει.
  • όταν δεν εμφανίζεται το εμβολιαστικό κέντρο που θέλουμε, π.χ. κοντά στον τόπο εργασίας μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον ΤΚ
  • μπορεί κανείς να αλλάξει ραντεβού έως και 72 ώρες πριν την ώρα που έχει κλείσει το αρχικό ραντεβού για προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας
  • αν δεν έρθει κάποιος στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού αλλά μετά από ένα μήνα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...