Τα σενάρια για lockdown και Χριστούγεννα – Ποιοι νομοί εξακολουθούν να πιέζονται (video)

Με το σταγονόμετρο φαίνεται πως θα γίνει η άρση του lockdown στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνουν τα πρώτα βήματα για χαλάρωση κάποιων μέτρων.

Στη χώρα μας, όπως φαίνεται και από τα καθημερινά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, η άρση του lockdown θα πάρει παράταση, γρίφος, ωστόσο, παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που σε κάποιες περιοχές συνεχίζουν να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Σχολιάζοντας στα σημερινά κρούσματα 2.152 νέα κρούσματα, τους 87 θανάτους και τους 597 διασωληνωμένους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε πως τα κρούσματα «εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 633 σε ένα 24ωρο» κάτι που «συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα».

Παράλληλα τόνισε ότι τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, με την Ημαθία με 61 κρούσματα, τη Μαγνησία με 69 και τη Λάρισα με 160 να συνεχίζουν να πιέζονται.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

Αναφορικά με την άρση του lockdown, αναμένεται ένα πρώτο βήμα στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και κάποιων εποχικών καταστημάτων. Πιθανόν να ακολουθήσουν τα μικρά καταστήματα και στη συνέχεια τα εμπορικά κέντρα. Αναφορικά με την εστίαση οι ειδικοί έχουν τις ενστάσεις τους ακόμα και να ανοίξει με περιορισμούς.

Τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από άλλες χρονιές, χωρίς συναθροίσεις αλλά και χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό. Αναπάντητο μένει το ερώτημα αν θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.

«Άνοιγμα της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες»

Πιθανό θεωρεί το άνοιγμα της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, ο οποίος μιλώντας στον Ant1, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει μια διαφορά φάσης μία με δύο εβδομάδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που ήδη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολλές χώρες έχει καταγραφεί αισθητή μείωση, που επιτρέπει να κάνουμε σχέδια για τις επόμενες εβδομάδες για πιθανό άνοιγμα της οικονομίας».

«Βέβαιο ότι θα παραταθεί το lockdown, καθώς το επιτάσσει το σύστημα Υγείας, που είναι στα όρια του», συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος για να δούμε λίγο καλύτερα δεδομένα. Χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στο πραγματικό επιδημικό κύμα των κορονοϊών. Η εφαρμογή των μέτρων είναι αρκετά αποτελεσματική στη χώρα μας. Πάνω από το 80% των πολιτών εφαρμόζουν τη χρήση της μάσκας», σημείωσε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...