Τα lockdown βλάπτουν – «Έκρηξη» στη χρήση ναρκωτικών & αντικαταθλιπτικών στην καραντίνα

Ένας χρόνος καραντίνα με κάποιες μικρές διακοπές είναι πάρα πολύς κι αυτό το αντιλαμβάνονται μέχρι και όσοι την προτείνουν για λόγους δημόσιας Υγείας. Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει επιστήμονες να λένε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα διαδοχικά μέτρα και αναζητά τρόπους να ανασάνει. Παρ όλα αυτά, τα lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο, στη χώρα μας συνοδεύονται και από «χειροπέδες» σε ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιπτώσεις είναι ορατές.

Σύμφωνα με τις απολογιστικές εκθέσεις του ΚΕΘΕΑ, που δημοσιεύονται κάθε Ιούνιο, οι άνθρωποι που ζήτησαν βοήθεια το 2019 ήταν πολύ περισσότεροι από ότι το 2018.

Το 2018, ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών και όσων χρειάστηκαν βοήθεια λόγω τζόγου ή αλκοόλ ήταν (4.867), ενώ συνολικά προσφέρθηκε υποστήριξη σε 10.651, ανθρώπους, αν συνυπολογίσουμε μέλη οικογενειών.

Το 2019, ωστόσο, τα νούμερα εκτοξεύθηκαν καθώς μόνο οι χρήστες ναρκωτικών που αναζήτησαν βοήθεια έφτασαν τους 9.473, ενώ οι συγγενείς τους 5.083. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έλαβαν θεραπευτική υποστήριξη έφτασε τα 14.556.

Όλα δείχνουν και δυστυχώς τα λύματα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα, ότι το 2020 και 2021 τα νούμερα θα αυξηθούν σε αυτούς που ζητούν βοήθεια, συνέπεια της δραματικής αύξησης της χρήσης και των χρηστών.

Μιλώντας σήμερα στο Open TV, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρθηκε σε αυτή την αύξηση λέγοντας ότι «παρατηρείται γενικά στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές η καραντίνα έχει συνοδευτεί με αύξηση στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών με την κοκαΐνη να γίνεται πλέον βασικό πρόβλημα.

Ο κ. Θωμαΐδης, όμως, δε μένει μόνο στα ναρκωτικά. Όπως τονίζει, «είδαμε την αύξηση αγχωλυτικών και αντικαταθλιπτικών. Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε τη χαμηλότερη χρήση και από τον Σεπτέμβριο είχαμε μια αύξηση συστηματική. Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα ψυχικής υγείας».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...