Τα… γυρίζει ο Ακάρ: «Ναι» σε διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς να υποκύψουμε σε εξαναγκασμούς – Τι λέει η Γερμανία

Την ώρα που το «Oruc Reis» κάνει βόλτες σε θάλασσα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Άγκυρα να προκαλεί ότι θα στείλει και γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ διαμηνύει ότι η χώρα του ναι μεν ασπάζεται το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, αλλά δεν θα δεχτεί τετελεσμένα. Με την Αθήνα να έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα (η Ελλάδα ζήτησε αναστολή της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, ενώ έγινε αίτημα Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα).

Ο Ακάρ που συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον ΑΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ και όλους τους τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, τα Κατεχόμενα, αλλά και τους αρχηγούς Ναυτικού και Αεροπορίας, συζήτησε μαζί τους μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού στο πλαίσιο των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, είπε: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περνούν μια πολυάσχολη περίοδο. Εκπληρώσατε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί με μεγάλη επιτυχία. Σας συγχαίρω όλους για αυτό. Ελπίζω, από τώρα και στο εξής, να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί, πραγματοποιώντας δραστηριότητες με διάλογο και σε συντονισμό, με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια».

Τόνισε ότι η Άγκυρα «είναι υπέρ του διαλόγου και των πολιτικών λύσεων», αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε τετελεσμένα της Ελλάδας».

Κατά την ομιλία του προς τους στρατιωτικούς, ο τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Άγκυρα «προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων».

Όσον αφορά στον διάλογο με την Αθήνα, είπε ότι είναι «υπέρ του διαλόγου και των πολιτικών λύσεων» υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει επαφές στο ΝΑΤΟ και διερευνητικές συνομιλίες.

«Ας μιλήσουμε, ας λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. Αλλά από την άλλη πλευρά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υποχωρήσουμε από τετελεσμένα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις», ανέφερε.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Αρμενία, η οποία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει να χτυπά πολιτικούς στόχους στο Αζερμπαϊτζάν και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν θα αφήσουν χωρίς εκδίκηση το αίμα των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους.

Νέο Γερμανικό… ήξεις αφίξεις για τα τουρκικά σχέδια έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, στην Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο (17/10) η Τουρκία (απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ). Επαναλαμβάνει, δε, τη θέση του Βερολίνου για επίλυση των «αμφιλεγόμενων ζητημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Διεθνής Σύμβαση του 1979 για τις υπηρεσίες θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης (Σύμβαση SAR) προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους. Αυτό ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

(πληροφορίες από capital.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...