Τα έντομα ένα βήμα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά μενού – Πράσινο φως για τις… προνύμφες σκαθαριών

Στον δρόμο προς την υιοθέτηση των εντόμων ως διατροφική επιλογή βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς τα… τα σκουλήκια, θεωρούνται πλέον κι επίσημα, κατάλληλα για κατανάλωση.

Για την ακρίβεια, τα ιχθυοσκώληκα, που στην ουσία είναι προνύμφες σκαθαριών και όχι σκουλήκια, χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο παράγοντας της αηδίας» θα είναι ο λόγος που θα καθυστερήσει το συγκεκριμένο είδος από τις λίστες των μενού των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Τα ζώα αυτά, είναι τα πρώτα έντομα που έχουν εγκριθεί για κατανάλωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Είναι επίσης πλούσια πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.

Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα αποξηραμένα σε κάρυ, αλλά και ως αλεύρι για παρασκευή μπισκότων, ζυμαρικών και ψωμιών.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων», ανέφερε ο επιστήμονας τροφίμων της EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης.

Πάντως, είναι γεγονός σε πολλά σημεία του κόσμου, οι πελάτες των εστιατορίων μπορούν να παραγγέλνουν πιάτα από έντομα, ακόμα και μπέργκερ με… τριζόνια.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της EFSA, κάτι ανάλογο θα μπορεί να συμβεί και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Τζιοβάνι Σογκάρι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάρμο, οι κοινωνικές και πολιτστικές μας εμπειρίες θα καθυστερήσουν την υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...