Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο πλευρό των δημοσιογράφων

Στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς στον αγώνα που κάνουν με στόχο να αποσυρθούν από το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση οι ρυθμίσεις του άρθρου 41, τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί τους είχαν τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ. Μιλώντας για το αίτημά τους για απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων που η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την ανάγκη για απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα φέρει ανεργία, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διάλογο.

«Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, όπως είχε γίνει γνωστό, ο νέος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική μείωση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας από 400 σε 280, ενώ οι άλλοι 120 θα μπορούν να είναι μερικής απασχόλησης ή να προσμετρώνται από άλλες εταιρείες.

Όπως αναφέρθηκε και την Τρίτη (08/12), η εφαρμογή αυτής της απόφασης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο, πρωτίστως, στους εργαζομένους, με την ΕΣΗΕΑ να προχωράει σε απεργία σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ (πήρε παράταση).

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν, λοιπόν, την Πέμπτη (09/12) τηλεδιάσκεψη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τους λόγους, για τους οποίους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης.

Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί. Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα δωράκι στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της Κυβέρνησης. Μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ζητά την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι στηρίζει ολόψυχα τον αγώνα των δημοσιογράφων. «Γνωρίζουμε τους κινδύνους απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε και συνέχισε: «Εκτιμάμε ότι η πανδημία αξιοποιείται ως πρόσχημα και ως ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση νέα αντεργατικά μέτρα. Επιθυμία της, αλλά και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι να ανασταλούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Συμφωνούμε, απόλυτα, ότι το νομοσχέδιο συνδέεται με την εντατικοποίηση και τη μείωση των θέσεων εργασίας».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και την απεργία σας. Να μη γίνουν απολύσεις. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Να μην υπάρχουν ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες στρέφονται κατά των εργαζομένων. Να υπάρχει συλλογική σύμβαση με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Οι εργαζόμενοι να μη γίνονται πολυεργαλεία και να δουλεύουν αποκλειστικά στην ειδικότητά τους. Ασφαλής δουλειά για όλους και μέτρα προστασίας και ασφάλειας», ανέφερε ακόμα…

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων: «Ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο. Στεκόμαστε δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα σας».

Αφού πρώτα άκουσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο, αντί να επιλύει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον χώρο των ΜΜΕ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που ανταποκρίθηκε και αυτός στην πρόσκληση των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ και συναντήθηκε διαδικτυακά με τους εκπροσώπους τους, δήλωσε ξεκάθαρα την στήριξή του στον αγώνα τους.

Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στους κινδύνους, που θα αντιμετωπίσουν τα επικουρικά ταμεία, καθώς θεωρεί ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή τους σε αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση της αλληλεγγύης των γενεών, χάριν του σχηματισμού ατομικού λογαριασμού ανά εργαζόμενο. Τόνισε, ότι το οικονομικό πρόβλημα των ΜΜΕ είναι παγκόσμιο: «Ο κ. Πέτσας, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιχειρεί να κάνει όσα κάνει. Εμείς έχουμε ήδη κάνει πρόταση για 4% φορολόγηση της Google, που θα ενισχύσει τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους και θα επανέλθουμε με την πρόταση της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε από την Google να έρθει σε συμφωνία με τις εργοδοτικές και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλει φορολόγηση, την οποία θα αποδίδει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους. Αυτό πρέπει να γίνει και με τα ηλεκτρονικά Μέσα εντός της χώρας μας».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της κράτησης του Julian Assange και στις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής του. Κλείνοντας τόνισε, για άλλη μία φορά, την προσωπική του και άνευ όρων συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα μας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «νομοσχέδιο συναλλαγής». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε, εφόσον συμφωνήσει η κυβέρνηση, να δημιουργηθεί επιτροπή από τους εκπροσώπους των κομμάτων, της εργοδοσίας και των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διάλογο και το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να ξεκαθαρίζει το τηλεοπτικό τοπίο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...