ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασαν «Κίνηση μελών» και ΡΕΝΕ – Κείμενο από τους «φίλους και μέλη»

Σαββατοκύριακο ζυμώσεων και καταμέτρησης δυνάμεων ήταν αυτό που μας πέρασε για τις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με διαφορά περίπου μιας ώρας συνεδρίασαν η «Κίνηση Μελών» και η «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» (ΡΕΝΕ).

Χρονικά προηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη (μέσω zoom) της «Κίνησης Μελών», στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πολλοί βουλευτές (Τρύφων Αλεξιάδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Μπαλάφας, Θάνος Μωραΐτης, Κατερίνα Νοτοπούλου,Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιάννης Σαρακιώτης, Χρήστος Σπίρτζης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Γιώργος Τσίπρας, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης), ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης κι αρκετοί πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικοί. 

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κίνηση δεν θα «κατεβάσει» ξεχωριστό κείμενο αφού ο στόχος είναι η εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του κόμματος, σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Αρκετά άτομα συμμετείχαν και στην τηλεδιάσκεψη της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» (ΡΕΝΕ), του ρεύματος ιδεών που συγκροτήθηκε στις αρχές του μήνα, με πυρήνα μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης κά) και στελέχη της νεότερης γενιάς (Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Σακελλάρης, Αντώνης Ελευθεριάδης), τα οποία αποστασιοποιήθηκαν από τους υπόλοιπους «προεδρικούς».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζουμε την τάση «Ομπρέλα», δόθηκε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα libre.gr ένα κείμενο «Φίλων και μελών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» με αιχμές έναντι άλλων τάσεων.

Το κείμενο που διανεμήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής:

«Εμείς οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Εμείς οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η σιωπηλή πλειοψηφία, ζωντανό κομμάτι, αλλά και αποδέκτες των μηνυμάτων της κοινωνίας που δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο από το πλήγμα της συγκυρίας της πανδημίας και των αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ακροδεξιών πρακτικών της ανάλγητης και ανίκανης κυβέρνησης, Θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας για την λειτουργία των τάσεων, τις φραξιονιστικές πρακτικές ή/και συγκρούσεις στο κόμμα και για την διαμόρφωση και δημοσιοποίηση κειμένων μέσα από διαδικασίες κλειστές και σε στενό κύκλο ολίγων στελεχών. Κείμενα που αφενός προκαταλαμβάνουν τον προσυνεδριακό διάλογο, απομακρύνοντάς μας από την εσωκομματική δημοκρατία σε ένα κόμμα μελών, αφετέρου δίνουν λαβή στον αντίπαλο να πει ότι δεν είμαστε ενωμένοι, ότι δεν έχουμε το ίδιο πολιτικό σχέδιο όλοι μέσα στο κόμμα, και ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε.

Εμείς οι «κάτω» που θέλουμε να συμβάλλουμε για να γλιτώσουμε τη χώρα από την τελική οικονομική καταστροφή και την περιστολή δικαιωμάτων, ασφυκτιούμε από τις τασικές αντιπαραθέσεις που δεν έγιναν ρεύματα ιδεών, αλλά λειτουργούν παρασκηνιακά ως μηχανισμοί ελέγχου και συναλλαγών στον κορμό του κόμματος . Πυροδοτούν την εσωστρέφεια και έχουν αρνητική απεύθυνση στην κοινωνία , η οποία περιμένει από μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της, με υπεύθυνη αντιπολίτευση και Πρόγραμμα.

Θεωρούμε ότι η Αριστερά, εκτός από τον πλούτο ιδεών, πρέπει να παράγει πολιτική ουσία και να είναι γειωμένη με την κοινωνία. Για να απαλλαγεί ο κόσμος από την αντιδραστική δεξιά, πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να υπερβεί κάθε εσωκομματική δυστοκία με τις τάσεις και όλες τις ομαδοποιήσεις, και με ενωτικό πνεύμα, συλλογική προσπάθεια και συντροφικότητα να αναβαθμίσει την πολιτική του δράση. Χρειάζεται μία πλατιά, κοινωνική, μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση , ενωμένη στο ίδιο πολιτικό σχέδιο της κυβερνώσας Αριστεράς, κι άρα χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη ανταγωνισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες, μηχανιστικές αντιλήψεις, αντιπαραθέσεις κι αντιπαλότητες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας σε τέτοιες εσωστρεφείς και φθοροποιές καταστάσεις , όταν η κοινωνία αγωνιά για το αύριο.
Να δώσουμε όλοι μαζί με ανιδιοτέλεια και ορμή το παρών στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Εμείς από τη «βάση», δεν φοβόμαστε μήπως χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ιδεολογική του «καθαρότητα» – οι καθαρότητες είναι πάντα αντιδραστικές – ούτε τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του- ριζοσπαστικό σήμερα είναι ότι είναι ανοιχτό, μαζικό και διαμορφώνει εφαρμόσιμο πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολλών.
Το άνοιγμα του κόμματος στο λαϊκό κόσμο, θα το κάνει πιο ριζοσπαστικό, η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά.

Πιστεύουμε ότι οι ιδέες, οι απόψεις και οι προβληματισμοί μπορούν να κυκλοφορούν ανοιχτά κι ελεύθερα, αλλά αδιαμεσολάβητα. Να επιδιώκουν να συνθέτουν και να αίρουν τα αδιέξοδα, χωρίς την παρέμβαση και το πατρονάρισμα των τάσεων. Πρωτίστως οφείλουν να διασφαλίζουν την εικόνα ενότητας του κόμματος προς τα έξω, απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο και τα ΜΜΕ, αλλά και προς τη
κοινωνία. Δεν πρέπει να προκαλούμε σύγχυση στους πολίτες για το ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν, ούτε να παίρνει το μήνυμα ο λαός ότι το κόμμα μας είναι σκορποχώρι. Πολύ περισσότερο τώρα που η κοινωνία έχει καταρρακωθεί οικονομικά και ψυχολογικά, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που επήλθε από την κυβερνητική διαχείρισή της, εμείς έχουμε χρέος να την προστατεύσουμε από την ανασφάλεια και την συντριβή.

Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι είμαστε μία φωνή, ένα ενιαίο κόμμα, μια ευρεία αριστερή προοδευτική συμμαχία που συσπειρώνουμε ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις και καταβολές, για να εκφράσουμε τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία στον τόπο μας. Να γίνουμε η Αριστερά που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις κάνει πολιτικά προτάγματα.

Με πίστη στις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς, με το κόμμα ανοιχτό, σύμφωνες/οι με την Πολιτική Διακήρυξη και όλες τις ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων για την προσπάθεια διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του κόμματος.
Δηλώνουμε έτοιμες-οι να δώσουμε με ανιδιοτέλεια και τις επόμενες μάχες με το πλατύ προοδευτικό μέτωπο που διαμορφώνεται με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον πρόεδρό μας, ηγέτη της Αριστεράς του σήμερα, Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...