ΣΥΡΙΖΑ για διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία βλέπει την αποδυνάμωσή μας

Χαμηλά βάζει τον πήχη των προσδοκιών η αξιωματική αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά μολονότι επικροτεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Κι αυτό διότι όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση δεν πέτυχε αφενός ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ώστε η Τουρκία να πιεστεί να συζητήσει σοβαρά στο τραπέζι του διαλόγου και αφετέρου βρίσκεται όμηρος της στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά που αρνείται ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη.

Έτσι αν και τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών με τη γείτονα η Κουμουνδούρου εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς την κατάληξη των διερευνητικών ευελπιστώντας ότι η συζήτηση δεν θα εξελιχθεί σε ένα blame game.

O εκπρόσωπός της Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τη Δευτέρα (25/10) πως «μοναδικός τρόπος για να επιλυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι ο διάλογος με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης» σημειώνοντας πως οι παλινωδίες και οι αντιθέσεις της ΝΔ τον υπονομεύουν. Από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως οι διερευνητικές ξεκίνησαν χωρίς προηγουμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει εξασφαλίσει ένα πλέγμα κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ώστε η Τουρκία να συζητήσει σοβαρά χωρίς να επιστρέψει στην προκλητική και επιθετική στάση του προηγούμενου διαστήματος.

Αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν προσδιορίσει τους στόχους με τους οποίους η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο διάλογο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αρνείται – όπως λένε – να δεχθεί ένα εθνικό μέτωπο και μία εθνική γραμμή που θα συμφωνηθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και να οδηγήσει σε μία έντιμη συμφωνία. Πάντως, κατά τις πληροφορίες στις διερευνητικές, η τουρκική πλευρά έθεσε ζητήματα όπως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη κλπ.

Εκ παραλλήλου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ξεκινά με κενό πολιτικής κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τις αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό μία ιδιόμορφη ομηρεία από τον κ. Σαμαρά με βάση τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» όπου τάχθηκε και κατά των διερευνητικών και κατά της προσφυγής στη Χάγη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε με νόημα: «Δυστυχώς η στάση του πρώην πρωθυπουργού και η αδυναμία παραμικρής εσωτερικής συναίνεσης στο εσωτερικό της ΝΔ, όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια εθνικής συναίνεσης, αλλά υπονομεύει συνολικά την προσποάθεια διαλόγου. Η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει το μειονέκτημά μας, ενώ και ο διεθνής παράγοντας βλέπει την αποδυνάμωση της χώρας».

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, Νίκος Παππάς και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ομάδας Γιώργο Βλάχο, ζητώντας την ενεργοποίησή της. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, αν και η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2020 δεν έχει λειτουργήσει ως σήμερα. Και αυτό, παρότι μεταξύ των δύο χωρών, έχει «ανοίξει» ένα καινούργιο κεφάλαιο στους τομείς της διπλωματίας, της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας.

Όπως επισημαίνουν είναι κάτι που αναγνωρίζει και η ΝΔ η οποία δηλώνει ότι «εγγυάται και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, αναγνωρίζοντας και η ίδια τα τεράστια και πολλαπλά οφέλη που απορρέουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της εν λόγω ιστορικής Συμφωνίας».

ΚΙΝΑΛ: Ξεκινάμε τις διερευνητικές χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

«Πρέπει να εξετάσουμε πώς πορεύεται η χώρα σήμερα που ξεκινάνε οι διερευνητικές επαφές και όλο το επόμενο διάστημα. Ποια είναι η εθνική μας γραμμή και τι ακριβώς συζητάμε;», τόνισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με τα ελληνοτούρκικα και την αρχή των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας στο «Οpen TV» και αναφερόμενος στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Χρηστίδης σχολίασε πως το ενδιαφέρον είναι «ότι είναι σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτή που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός», σημειώνοντας πως «επί της ουσίας είναι εναντίον των διερευνητικών επαφών και εκτός κυβερνητικής γραμμής», και σημείωσε: «Για να προλάβουμε τέτοιες ανωμαλίες και παρενέργειες, η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει έγκαιρα και επανειλημμένως Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν προφανώς ή μη αποδοχή της πρότασης αυτής».

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη στάση της Ευρώπης, λέγοντας πως «κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία και τις λεπτομέρειες». «Η στάση της είναι απολύτως κατευναστική απέναντι στα ζητήματα αυτά για αυτό δεν έχουν επιβληθεί και κυρώσεις. Χάσαμε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα και σήμερα ο κ. Ερντογάν κάνει μια στροφή, πιο πολύ επικοινωνιακή παρά ουσίας, εικάζω» προσέθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ακόμα πως προχωράμε σε νέες διερευνητικές όταν η Τουρκία ήταν αυτή που εγκατέλειψε τις προηγούμενες» και πως «ξεκινάμε τις διερευνητικές χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» και τόνισε: «Έτσι, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα και πρόβλημα, όπως ήταν πρόβλημα το γεγονός ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν πάμε να συζητήσουμε με τους γείτονες μας για να βρούμε μια λύση η οποία κατέληξε να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Άραγε γιατί το έκανε τότε αυτό ο κ. Τσίπρας; Μα φυσικά γιατί υπήρχε το πρόβλημα του κ. Καμμένου, ακριβώς όπως σήμερα το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς γιατί έχει εσωτερικά ζητήματα και διαφορετικές γραμμές στη ΝΔ».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...