ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση βουλευτών για τις απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων

Απαντήσεις και στοιχεία σχετικά τις απευθείας αναθέσεις του δημοσίου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και για το αν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με τον ορθό τρόπο παρουσίασης των ερευνών κοινής γνώμης στα ΜΜΕ ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο.

«Η ανεξαρτησία των δημοσκοπήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν τμήμα των εσόδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων προέρχονται από φορείς του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα», επισημαίνουν…

Στην ερώτηση η οποία κατατέθηκε με επικεφαλής τους βουλευτές Μάριο Κάτση και Αναστασία Γκαρά, γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο, το τελευταίο έτος υπάρχουν συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις της ΕΡΤ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, χωρίς προηγούμενο διαγωνισμό και μάλιστα με υπερβολικά υψηλό τίμημα, συγκρινόμενο με άλλες ανάλογες έρευνες που έχει αναθέσει η ΕΡΤ, αλλά και με τις μέσες τιμές της αγοράς.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα τέτοιων ερευνών σε ένα κανάλι όταν διενεργούνται τακτικά μετρήσεις τηλεθέασης. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «η ΕΡΤ όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκεται υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης» και επισημαίνουν ότι η εταιρεία MARC διενεργεί συστηματικά πολιτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, μετρώντας την πρόθεση ψήφου και άλλα στοιχεία, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την κοινή γνώμη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ταυτότητας της κάθε δημοσκόπησης οφείλουν να κοινοποιούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ότι η δημοσιοποίησή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλει να πραγματοποιείται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του ν.3603/2007 ενώ το ΕΣΡ οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων αυτών από μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζουν ότι κάθε φορέας/επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει, κατόπιν αιτήματος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρέχει σε αυτήν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων, καθώς και τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών. Επίσης τονίζουν, ότι η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώνει ανά τρίμηνο καταστάσεις από φορείς του Δημοσίου, με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων ή ερευνών που έχουν αναθέσει, και να τα διαβιβάζει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν λοιπόν να ενημερωθεί η Βουλή:

Πώς αιτιολογούνται οι τρεις (ΑΔΑ: 6ΞΘ7465Θ1Ε-ΔΩΒ, ΩΥΖ1465Θ1Ε-ΑΙ4 και ΩΖ88465Θ1Ε-ΨΕΖ) αποφάσεις της ΕΡΤ για απευθείας ανάθεση ερευνών, αντί των υπερβολικά υψηλών τιμημάτων των 12.450, 12.450 και 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 30.900 ευρώ μέσα σε σχεδόν ένα έτος; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι αντίστοιχες έρευνες που έχει αναθέσει απευθείας η ΕΡΤ, κόστιζαν λιγότερο από 3.000 ευρώ; Ποια η σκοπιμότητα των μετρήσεων κοινής γνώμης, όταν είναι γνωστά τα νούμερα ακροαματικότητας αλλά και η επισκεψιμότητα στην υβριδική πλατφόρμα ERTflix.

Ζητούν επίσης να ενημερωθεί η Βουλή, πώς τηρούνται οι προβλέψεις του ν.3603/2007 σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν έχει ασχοληθεί το ΕΣΡ με υποθέσεις όπου δεν γινόταν αντικειμενική παρουσίαση δημοσκοπήσεων σε μέσα ενημέρωσης, με αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα, κατά τρόπο που να παραπλανά τον πολίτη; Αν κατά την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, διακρίνονται σαφώς τα αποτελέσματά τους από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα, ή της εταιρίας δημοσκόπησης, ή του μέσου ενημέρωσης που τις δημοσιοποιεί, καθώς και αν έχουν επιβληθεί σχετικές κυρώσεις από το ΕΣΡ και ποιες συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις αφορούσαν.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, έγγραφο που να αποτυπώνεται το συνολικό ποσό (εντάλματα πληρωμής) που έχει καταβληθεί από φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά το έτος 2020 σε καθέναν από τους φορείς/επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων του σχετικού μητρώου του ΕΣΡ, για ανάθεση δημοσκοπήσεων ή κάθε άλλη έρευνα ή οποιοδήποτε έργο ή ανάθεση υπηρεσίας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...