ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση προς Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη για παράνομο διορισμό και προαγωγή υπαλλήλου στην ΕΥΠ στην Ήπειρο

Ερώτηση που συνυπογράφουν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τη οποία ζητούν την «ανάγκη διερεύνησης καταγγελλόμενου παράνομου διορισμού και προαγωγής υπαλλήλου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στην Ήπειρο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (της 6ης Μαρτίου 2021), στο οποίο αναφέρεται για μια «φερόμενη ως παράνομη πρόσληψη ενός υπηκόου τρίτης χώρας – μη μέλους της Ε.Ε. στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» και όπως σημειώνουν «με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αναλάβει επί Πρωθυπουργίας σας κι ενώ έχετε μεταφέρει στο πρόσωπό σας την εποπτεία της Ε.Υ.Π. διοικητική θέση ευθύνης στον νομό Ηπείρου, αν και είναι εντελώς αμφίβολο το αν διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα κι ενώ το εν λόγω πόστο είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «ο υπήκοος τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε. φαίνεται να προσλήφθηκε στην Ε.Υ.Π. κατά παράβαση των όρων της σχετικής προκήρυξης το 2008. Πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 471.1/30/459543/25-6-08 προκήρυξη με την οποία προκηρύσσονταν εκατόν είκοσι (120) θέσεις πρόσληψης, μεταξύ των οποίων και 2 θέσεις ΔΕ7 μεταφραστών της αλβανικής γλώσσας.

Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων οριζόταν για το χρονικό διάστημα από 1 έως 10 Ιουλίου 2008. Στην παράγραφο 2 της προκήρυξης και στα γενικά προσόντα διορισμού, περιλαμβανόταν ο όρος ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ενώ για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, «θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την απόκτησή της, μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων».

Στην αίτηση που θα έπρεπε να υποβάλουν οι υποψήφιοι υποχρεώνονταν να επισυνάψουν το βιογραφικό τους όπως και νόμιμα επικυρωμένα αντίγραφα της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους. Στα απαραίτητα δικαιολογητικά διορισμού, συμπεριλαμβάνονταν ένα αντίγραφο ποινικού μητρώου, απολυτήριο Λυκείου (καθώς επρόκειτο για θέσεις Δ.Ε.) κι ένα πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α (όπου θα βεβαιωνόταν ότι ο υποψήφιος έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει νομίμως λάβει απαλλαγή).

Ανάμεσα στους υποψηφίους που κατέθεσαν τη σχετική αίτηση φαίνεται πως ήταν κι ένας ομογενής από την Αλβανία, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο των Τιράνων ως μεταφραστής. Ο εν λόγω υποψήφιος, ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται με το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να είχε πολιτογραφηθεί κατά τους όρους της προκήρυξης κατά τον κρίσιμο χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μην διαθέτει περαιτέρω ούτε και αστυνομική ταυτότητα, ελληνικό διαβατήριο, ποινικό μητρώο ή πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά παρά ταύτα, στις 21 Απριλίου 2009, η αίτησή του έγινε δεκτή και ορκίστηκε ως υπάλληλος της Ε.Υ.Π».

Κατόπιν αυτών, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης, Κωνσταντίνος Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη ερωτούν:

«Εάν θα διερευνηθεί το σύννομο της πρόσληψης του εν λόγω υπαλλήλου αλλά και της προαγωγής του σε μια τόσο κρίσιμη επιτελική θέση ευθύνης στην Ήπειρο. Εάν ο εν λόγω υπαλλήλου θα τεθεί σε αργία / αναστολή άσκησης καθηκόντων όπως προβλέπει ο Νόμος. Εάν θα αποδοθούν οι κατά νόμο ευθύνες τόσο του ιδίου όσο και της Υπηρεσίας σε περίπτωση μη σύννομης πρόσληψής του;

Εάν θα διερευνηθούν και αποδοθούν οι κατά νόμο ευθύνες σε περίπτωση μη σύννομης προαγωγής του σε θέση ευθύνης και μάλιστα σε ένα τόσο καίριο για την εθνική ασφάλεια πόστο ή μήπως η έλλειψη τυπικών προσόντων επί Πρωθυπουργίας σας δεν αφορά μόνο στον Διοικητή της Ε.Υ.Π. αλλά και στην Ε.Υ.Π. συλλήβδην;

Σε τι επίπεδο πληροφοριών είχε πρόσβαση ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας κατά τα καταγγελλόμενα; Θα διερευνηθεί σε κάθε περίπτωση η δράση του αλλά και η πιθανή διαρροή υπηρεσιακών θεμάτων εκ μέρους του, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα μόνο εχέμυθος ο εν λόγω καταγγελλόμενος δεν φαίνεται να είναι; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ενίσχυση του κλιμακίου της Ε.Υ.Π. στην Ήπειρο;».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...