Μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, αποκαλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «OPEN TV», η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (22/03) στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα, αναφέροντας: «Η προκλητική στάση της Αθήνας δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων».
Τη στιγμή που αναμένεται, την Παρασκευή (19/03) τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της ΕΕ, εν όψει της της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής (οι επαφές είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα).
Aν και θεωρητικά οι κυρώσεις μένουν στο τραπέζι, όπως είχε… φανεί από την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι δεν προχωρούν και πολύ, καθώς, όπως μεταδίδει η Μαρία Ψαρά από τις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να τονίσουν τη θετική πλευρά της κατάστασης αφού, όπως ανέφεραν, τα πράγματα πάνε καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν, συμπεριλαμβάνει δύο βασικά σημεία:
Ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό προς όφελος της Τουρκίας και εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, κάτι που θέλει διακαώς η Τουρκία, αλλά είχε απειλήσει να μπλοκάρει η Γαλλία εξαιτίας της συμπεριφοράς της Άγκυρας. Τα θέματα αυτά θα συζητήσουν την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μοναδικό αγκάθι τις τελευταίες εξελίξεις με το κουρδικό κόμμα και τον βουλευτή του.
Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το «καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι», τόνισε την Πέμπτη (18/03) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε άτυπη τηλεδιάσκεψη με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021. Συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο… τραπέζι έπεσε, φυσικά και η Τουρκία. Έτσι, φάνηκαν ξανά και τα «μπλοκ» που υπάρχουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.
Ακάρ: Η προκλητική στάση της Ελλάδας δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων
Την ίδια ώρα, νέο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σε εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειες στην ανατoλική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες, δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά αρνητικών δηλώσεων, ενεργειών και απειλών. Οι ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών, το άνοιγμα αυτών των νησιών σε ξένα πολεμικά πλοία, οι αβάσιμοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατoλική Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση. Οι προκλητικές ενέργειες και η απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ένα τέτοιο ύφος δεν συμβάλλει επ’ ουδενί στην επίλυση των προβλημάτων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά», υπογράμμισε…
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναρωτήθηκε εναντίον ποιου εξοπλίζει η Ελλάδα τα νησιά, τα οποία – σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων – πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο καμία χώρα με 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο.
Αναφέρθηκε επίσης και στο Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση της Ελλάδας για ένα τόσο μικρό νησί να διαθέτει ΑΟΖ δεν προβλέπεται από κανένα διεθνές δίκαιο. Χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας κι ότι αυτός που θα ζημιωθεί κυρίως θα είναι η τσέπη του ελληνικού λαού.
Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα βρει με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως αναγάγει τα διμερή προβλήματα σε τουρκο-ευρωπαϊκά και τουρκο-αμερικανικά προβλήματα. Κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική, όπως είπε. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο μπορούν να λυθούν με διάλογο και ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό μέσω των διερευνητικών επαφών και των συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο.
Χείρα προς ΗΠΑ
Ο Χουλουσί Ακάρ έτεινε παράλληλα ξανά χέρι… συνεργασίας προς τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό. «Οι ΗΠΑ αντί να συνεργάζονται με το YPG που είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να συνεργάζονται με την Τουρκία που είναι εδώ και περίπου 70 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχός τους. Είμαστε έτοιμοι για αυτό και αυτό είναι το σωστό», υποστήριξε.
(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)
Πηγή: altsantiri.gr