Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις από Μάρτιο και βλέπουμε – Νέα «παράταση» στην Τουρκία (video)

Το λιγότερο δυνατό που μπορούσε και που διεκδικούσε κέρδισε τελικά η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής που περίμενε από τον περασμένο Οκτώβριο, ώστε να δει επιτέλους τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πριν τη Σύνοδο για τήρηση δεσμεύσεων και η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες των 27 χωρών θα προχωρήσουν σε κυρώσεις προς την Τουρκία, ωστόσο θα είναι σε πολύ… light επίπεδο, δίνοντας για ακόμη μία φορά χώρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρήκε εκ νέου «κατανόηση» από την πλευρά της Γερμανίας και της Άγκελα Μέρκελ.

Οι όποιες σκληρότερες αποφάσεις θα παρθούν τον ερχόμενο Μάρτιο κι αφού πρώτα έχει αναλάβει την προεδρεία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Στόχος να διαφανεί και ποια θα είναι η στάση του νέου αμερικανού προέδρου απέναντι στον Ερντογάν.

Τι προβλέπεται από το κείμενο συμπερασμάτων

Στο τελικό κείμενο η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η Τουρκία πράγματι προχωρά σε προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ καταγράφει την αποχώρηση του Oruc Reis και δηλώνει ότι «επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κυρώσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».

Για τη στάση της Άγκυρας στην Κύπρο και «τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια», το Συμβούλιο «την καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...