Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην οικονομία της Τουρκία – Ζητάει εκλογές η αντιπολίτευση (video)

Περίπου στα επίπεδα της Δευτέρας (22/03) συγκρατήθηκε η λίρα την Τρίτη (23/03) στην Τουρκία, σημειώνοντας μία μικρή μόνο μείωση 1,1% στις 4 ώρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι αναταράξεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας, με την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κρiτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις κινήσεις του και να ζητάει εκλογές.

Τη Δευτέρα (22/03) η λίρα έφτασε να υποτιμάται κατά 15%, αλλά πριν κλείσει η ημέρα οι απώλειες περιοριστικά στο 8,4%. Οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να είναι, ωστόσο, ανήσυχοι και σήμερα μιλούν για «συναλλαγματική κρίση».

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες οικονομολόγων, από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε πρόεδρος της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014, η λίρα έχει χάσει το 74% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ενώ από την πρώτη του τρέχοντος έτους, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 28,5%. Την Τρίτη (23/03) , ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 29,14, όταν η κυβέρνηση κάνει λίγο για μόλις 13-15%.

Κιλιτσντάρογλου: Ευτυχώς που δεν είναι γιατρός να μας πεθάνει όλους

Όπως αναφέρθηκε, η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση της οικονομίας, ζητώντας και εκλογές. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP»), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας την Τρίτη (23/03) στην κοινοβουλευτική του ομάδα δήλωσε ότι η χώρα δεν κυβερνάται πλέον.

Οικονομία του… Ισλάμ

Ο όμιλος Nordea, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στη βόρεια Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με την τουρκική λίρα, εκτός εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταματήσει να παρεμβαίνει στη νομισματική πολιτική.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει εφεύρει μία οικονομική θεωρία βασισμένη στις αρχές του… Ισλάμ, το οποίο απαγορεύει στις καθημερινές συναλλαγές των μουσουλμάνων την απόκτηση κέρδους σε περίπτωση δανεισμού, ήτοι τα επιτόκια στην περίπτωση των τραπεζικών δανείων. Όπως είχε πει κάποτε ο «Σουλτάνος», «τα επιτόκια είναι η μητέρα όλων των κακών». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομική αντίληψη του προέδρου Ερντογάν βασίζεται σε μεσαιωνικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με από τη σημερινή πραγματικότητα.

Αποσύρονται τα αυτοκίνητα από τα σύνορα

Στο μεταξύ, μεγάλες διεθνείς εταιρείες αυτοκινήτων, όπως «Nissan», «Peugeot» και «Skoda», απέσυραν τη Δευτέρα (22/03) χιλιάδες οχήματα που περίμεναν να εισαχθούν στην Τουρκία μέσω των τελωνειακών πυλών, μετά την πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Τουρκία υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και φόρους ανάλογα με την αξία τους και τον κινητήρα τους. Η υποτίμηση της λίρας όμως θα ανεβάσει κατά πολύ τα επίπεδα της φορολογίας τους, γι’ αυτό οι εταιρείες προτίμησαν να τα αποσύρουν και να τα εισάγουν σε πιο συμφέρουσα περίοδο.

(πληροφορίες από OPEN TV)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...