
Στα Κατεχόμενα θα μεταβεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καθορίσει μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την πενταμερή διάσκεψη, η οποία υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μέσα από συνέντευξή του την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», δήλωσε ξεκάθαρα ότι προωθούν πλέον και επισήμως τη φόρμουλα των δύο κρατών. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε 100% σύμφωνοι με την Τουρκία».
Δήλωσε ωστόσο, πως αν ούτε αυτή η φόρμουλα γίνει αποδεκτή, τότε θα ξεκινήσει αγώνας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, χωρίς να υπάρξει λύση με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το «σόου» του Ερντογάν στα Βαρώσια
Υπενθυμίζεται, πως τον Νοέμβριο του 2020, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα Βαρώσια, μια περιφραγμένη περιοχή, στα Βαρώσια, που παρέμενε ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η Άγκυρα, μάλιστα, επέδειξε προκλητική στάση, καθώς ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, υποστήριξε το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, προκαλώντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η πολιτική που προτείνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Διάφορες προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο σε διάφορες περιόδους δεν πέτυχαν», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, αποδίδοντας κατηγορίες στην ε/κ πλευρά ότι τα ανέτρεψε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς στο Κραν Μοντανά το 2017.
«Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία, η οποία μας στηρίζει πλήρως»
«Έχει αποσαφηνιστεί η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο παρόν στάδιο. Πλέον δεν θέλουμε ως ΤΔΒΚ και ως Τουρκία να πάμε στα παλιά. Τελικά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ το σεβάστηκαν αυτό. Στην άτυπη συνάντηση 5+1 ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη θέση του. Εάν έρθει πρόσκληση, και φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτή τη συνάντηση θα δείξουμε τη βούλησή μας. Αυτό που θα πούμε είναι: ‘Εμείς πλέον είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας των δύο κρατών που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, απολαμβάνοντας κυριαρχική ισότητα. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση από δω και στο εξής. Άλλωστε εγώ κέρδισα τις εκλογές με αυτή τη θέση. Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία, η οποία μας στηρίζει πλήρως, η οποία είναι και εγγυήτρια δύναμη, και μητέρα πατρίδα και η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
«Η συμφωνία πρέπει να είναι δίκαιη και βασιζόμενη στις πραγματικότητες της Κύπρου»
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι όπως παλιά, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως μια συμφωνία με την οποία όλες οι χώρες μπορούν να βγουν κερδισμένες πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και να βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου.
«Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες της Κύπρου και μας αναγκάσουν σε μη ρεαλιστικές θέσεις του τύπου ‘η ΕΕ έτσι θέλει, η Ελλάδα έτσι θέλει, οι Ε/Κ είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται, αυτό που λένε είναι πιο σημαντικό’ εμείς δεν θα το εγκρίνουμε. Ο εξαναγκασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις κι από αυτές το 1960», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι αναφέρονται συχνά αυτά τα ζητήματα στις συνομιλίες του με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο τελευταίος, όπως ανέφερε ο Τατάρ, θα μεταβεί στις 2 Φεβρουαρίου συνοδευόμενος από την ομάδα του στα Κατεχόμενα, ώστε να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης όλα τα ζητήματα, με σκοπό να οριστεί η στάση της τουρκικής πλευράς πριν την διάσκεψη.
«Η Ε/Κ έχει να κερδίσει πολλά»
Όπως είπε επίσης ο τουρκοκύπριος ηγέτης, σε περίπτωση συμφωνίας η Ε/Κ πλευρά ότι θα κερδίσει πολλά, επειδή θα ανοίξει η τουρκική αγορά και θα σταματήσουν τα υπέρογκα έξοδα για άμυνα και των δύο πλευρών.
«Επί του παρόντος τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι κλειστά για τους Ελληνοκυπρίους. Επομένως σε περίπτωση συμφωνίας, οι Ελληνοκύπριοι θα κερδίσουν πολλά. Οι Ε/Κ για την άμυνά τους ξοδεύουν 300 εκατομμύρια το χρόνο. Μιλάνε για άμυνα, αλλά μπορεί να έχουν και άλλες προθέσεις. Με τη συμφωνία όλα αυτά θα σταματήσουν και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν από αυτό», υποστήριξε.
Κορονοϊός
Σε ότι αφορά την πανδημία, ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία για τα εμβόλια που παρέχει. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου παραδόθηκαν 20 χιλιάδες εμβόλια, ενώ προηγουμένως είχαν φτάσει άλλα 20 χιλιάδες από την Τουρκία.
Πηγή: altsantiri.gr