Συλλαλητήριο νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη – «Το ΕΣΥ δουλεύει στο “κόκκινο”»

Τη στήριξή της εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της, στις κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Σωματείων την Τρίτη 23 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας στις 6:00 μ.μ. και έξω από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια όπως στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» στους Αμπελόκηπους, στο «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» και στο «ΥΓΕΙΑ» στο Μαρούσι καθώς και, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στο Χολαργό.

Ποια τα αιτήματά τους:

Οι ομοσπονδίες ζητούν επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, κεντρικό καταμερισμό και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας ώστε να μη μετατραπεί το σύστημα δημόσιας Υγείας της χώρας σε σύστημα μιας νόσου, μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία και μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το δημόσιο σύστημα Υγείας, «δουλεύει στο “κόκκινο”, δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Ενώ, γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν ασταμάτητα, εκτεθειμένοι και οι ίδιοι στους ίδιους μεγάλους κινδύνους. Οι χώροι δουλειάς είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελούν τον βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού».

Η ΟΕΝΓΕ αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση η οποία όπως λέει, αντί να ανοίξει, κλείνει τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά τμήματα, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο, ο Ερυθρός Σταυρός ακόμα και κλινικές του Ογκολογικών Νοσοκομείων όπως του «Μεταξά». Και αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να «παραχωρήσουν» κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής.

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Σημειώνεται, ότι έκτακτη σύσκεψη των επιστημονικών εταιρειών για την ενσωμάτωση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τη Δευτέρα (21/03) στις 10 π.μ., και ενώ οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενσωματωθεί μέχρι στιγμής στο δημόσιο σύστημα υγείας ανέρχονται σε 61.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών έδειχνε να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου (20/03). Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απεύθυνε, μάλιστα, αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Η διαφωνία των γιατρών με την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου (20/03) το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους, έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την επιστράτευση να αποτελεί, πλέον, το πιθανότερο σενάριο. «Θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: neftemporiki.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...