Σύγκρουση στη Βουλή για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας – Για ποια άρθρα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει διατάξεις από όλα τα υπουργεία και κυρίως αφορούν παρατάσεις ημερομηνιών, μέχρι τον Μάρτιο, μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με την κυβερνητική πολιτική.

Νομοσχέδιο με κρίσιμες και απόλυτα αναγκαίες διατάξεις, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Πλεύρης, τονίζοντας πως στην πλειοψηφία τους είναι κατεπείγουσες ρυθμίσεις που είτε παρέχουν παρατάσεις είτε επιταχύνουν διαδικασίες που αφορούν τις υγειονομικές ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της σε οικονομία και στην κοινωνία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει όλες αυτές τις ρυθμίσεις με ένα νομοσχέδιο και όχι με μορφή τροπολογιών συνεχίζοντας μια κακή κοινοβουλευτική πρακτική που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στα τελευταία νομοσχέδια του έτους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης ανέλυσε εκτενώς τις διατάξεις του κάθε υπουργείου που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο δίνοντας έμφαση για την αναγκαιότητά τους καθώς, όπως εξήγησε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρέχουν μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατάσεις σε ήδη ψηφισμένα μέτρα είτε αυτά κυρώθηκαν νομοθετικά με ΠΝΠ που εκδόθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είτε στην συνέχεια με διάφορους νόμους.

Βουλή

Αιχμές από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, διαφώνησε με το πολυνομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να το καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να αποφύγει μια γενικευμένη κοινοβουλευτική συζήτηση και να μην ακουστούν οι προτάσεις των κοινωνικών φορέων. Ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 72 (για τη λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 (χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) του νομοσχεδίου που δείχνουν την εμμονή της κυβέρνησης ακόμα και εν μέσω της πανδημίας για περάσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της.

Καταλόγισε τραγικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις συνέπειες της πανδημίας που δημιουργήθηκαν από τον εφησυχασμό της, αλλά και την άρνησή της να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ. Παρατήρησε ότι, ακόμα και με τις διατάξεις του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει πάλι λανθασμένα στο ότι η έναρξη του εμβολιασμού θα σημάνει και το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι 15.000 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και η ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Διαφώνησε με τις διαδικασίες που επιταχύνουν την χρονομίσθωση των 300 λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ ζήτησε να επεκταθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή υπερωριών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και για τους συμβασιούχους και όχι μόνο για τους αορίστου χρόνου.

ΚΙΝΑΛ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιολογίες που δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την αναγκαιότητα να κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο. Πρόκειται είπε για θέματα που ήταν γνωστά σε όλα τα υπουργεία και θα μπορούσε είτε να έχουν έρθει να ψηφιστούν νωρίτερα με τις κανονικές διαδικασίες είτε να ψηφιστούν ένα μήνα αργότερα.

Η διαδικασία αυτή, δήλωσε, «δείχνει τη γύμνια σας και την εμμονή της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις». Τόνισε ότι πολλά που σήμερα υιοθετεί με μεγάλη αργοπορία και κόστος η κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ τα είχε προτείνει έγκαιρα εδώ αρκετούς μήνες νωρίτερα. Αναγνώρισε πως υπάρχουν θετικά μέτρα στο νομοσχέδιο, αλλά δεν λύνουν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «το ακατάσχετο στα αγροτικά επιδόματα έπρεπε να το είχατε κάνει τον Οκτώβριο που τα έλαβαν και τα περισσότερα αφήσατε να κατασχεθούν». Ζήτησε ολικό σχέδιο στήριξης του Επαρχιακού Τύπου, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δίνονται παρατάσεις μέχρι τον Μάρτιο και όχι εξάμηνη στις άδειες παραμονής και στις κάρτες αιτούντων ασύλου, αφού οι υπηρεσίες και πάλι δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες.

Βουλή

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματός του στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και κατήγγειλε τα άρθρα που καταργούν όπως είπε την Κυριακάτικη αργία και φέρνει τις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες και γενικές συνελεύσεις σε σωματεία, επιφέροντας ένα ακόμα «τσάκισμα» στον συνδικαλισμό και στην εργασία.

Απέρριψε ως ανεπαρκείς τις διατάξεις που αφορούν την Υγεία και τόνισε πως και πάλι αυτές έχουν ταξικό πρόσημο και όχι λαϊκό ,ενώ εξακολουθεί η κυβέρνηση να αποφεύγει να προχωρήσει σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Ο κ. Χρήστος Κατσώτης, τόνισε πως «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πάνω απ’ όλα βάζει την λειτουργία της οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού» και πρόσθεσε πως οι διατάξεις που αφορούν την Υγεία κινούνται στη λογική κόστους -οφέλους».

Ελληνική Λύση

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, διαφώνησε κάθετα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Επέκρινε τις διατάξεις που αφορούν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα επιβαρυνθεί με τον εμβολιασμό χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που είτε βρίσκονται στη χώρα μας ή είναι στις απέναντι τουρκικές ακτές και αναμένουν να περάσουν στην Ελλάδα. Μίλησε για αντικρουόμενες, αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές εξαγγελίες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης φανερώνουν τον «πανικό» της.

ΜέΡΑ 25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Μπακαδήμα, δήλωσε την αντίθεση του κόμματός της με το νομοσχέδιο και υπογράμμισε πως αυτό «έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε». Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε πως οι περισσότερες αφορούν χρονικές επεκτάσεις ρυθμίσεων λόγω της πανδημίας αλλά όχι τη δημιουργίας ενός οργανωμένου σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έχουμε, είπε, μόνο παρατάσεις και εξακολούθηση μια πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και παράλληλα κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...