Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης – Οικολόγοι Πράσινοι, ΜέΡΑ 25 και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «κυβέρνηση χωρίς σχέδιο»

«Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «RealFM 97.8»

Είπε ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις “χαραμάδες” της αμέλειας των λίγων από τις οποίες υποτίθεται ότι περνά ο κορoνοϊός και δεν είπε κουβέντα για τις ορθάνοιχτες πόρτες της κυβερνητικής ευθύνης», «για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Προσέθεσε πως ενώ «παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ είναι στα όριά του χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, δεν είπε τίποτα για την ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ κορονοϊού ώστε να παρέχονται δωρεάν σε όλους όσους τα χρειάζονται».

Για τις ΜΕΘ ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, από τις 50 νέες ΜΕΘ που εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λειτουργούν μόλις 12 και αυτές με προσωπικό που έχει μετατεθεί από άλλα δημόσια νοσοκομεία» και τόνισε: «Επί 15 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού στο σύστημα υγείας».

Ανέφερε ότι σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή σχετικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, «φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει σήμερα αναξιοποίητα περισσότερα από 4,5 δισ., χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν κατευθυνθεί στη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Σχετικά με την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, 270 λεωφορεία και τρόλεϊ “κάθονται”, ενώ θα μπορούσαν με πολύ μικρές επιδιορθώσεις να είναι στους δρόμους». Ανέφερε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου 2020 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, «δείχνουν ότι φέτος έγιναν 2.000 λιγότερα δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει τους πολίτες που τα χρησιμοποιούν καθημερινά, όταν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν, εν μέσω “πολέμου” με τον κορονοϊό, όπως τον αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, να μη γίνονται επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, ή οι οδηγοί μέσων μεταφοράς να παραμένουν αποσπασμένοι σε κυβερνητικά γραφεία».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για στοχοποίηση των νέων ανθρώπων με σκοπό «να κρυφτεί η κυβερνητική ανεπάρκεια». Είπε ειδικότερα ότι οι εργασιακοί χώροι «έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, με κυβερνητική ευθύνη» και ότι «επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει ούτε τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, ούτε στα μέσα μεταφοράς, στοχοποιεί τη νεολαία λέγοντας ότι μονίμως γλεντάει στις πλατείες». «Οι νέοι άνθρωποι, όμως, εργάζονται στην πρώτη γραμμή στην εστίαση, στα σουπερμάρκετ, στα courier και τα delivery», είπε.

Σε σχέση με τα εργασιακά, σχολίασε ότι «το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι απάντηση στην πανδημία, αλλά μία ακόμη πανδημία», κατηγορώντας τη ότι «σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία, να διαλύσει το οκτάωρο», ότι «έχει κάνει κανόνα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας» και ότι «καταργεί ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας» και «ψηφίζει αυτόν τον πτωχευτικό, που οδηγεί σε μαζικές εξώσεις εν μέσω πανδημίας».

«Η κυβέρνηση φαίνεται τελικά ότι δεν δίνει μάχες με όρους πολέμου, δίνει επικοινωνιακές, προπαγανδιστικές μάχες και τα αδιέξοδα της πολιτικής της τα πληρώνει η κοινωνία», υπογράμμισε.

Για κυβέρνηση χωρίς σχέδιο κάνουν λόγοι οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση

«Χωρίς σχέδιο δεν υπάρχει αντιμετώπιση της πανδημίας

Η δραματική πλέον έξαρση της πανδημίας δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη καθολικού σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Όλα αυτά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση με την ύφεση να κινείται σε διψήφιο νούμερο και την Κυβέρνηση να παίρνει προσχηματικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων και πολιτών, ενώ παράλληλα «σκορπά» κεφάλαια στα ΜΜΕ αντί για στήριξη της υγείας.

Παρότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν, η Κυβέρνηση επιμένει στην ίδια λογική, μεταθέτοντας το βάρος της αποτυχίας της στους πολίτες επικαλουμένη την ατομική ευθύνη, ενώ τα ανακοινωθέντα από τον Πρωθυπουργό νέα lockdown θα έχουν σαν αποτέλεσμα το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία και τους πολίτες της χώρας.

Αυτά σε πλήρη αντίθεση με μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ., όπου ανακοινώνουν σοβαρά πακέτα οικονομικής στήριξης των πληγόμενων κλάδων των οικονομιών τους, των πολιτών και της υγείας.

Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιμένουμε σταθερά:

 • Στη μαζική και δωρεάν διάθεση τεστ για όλο τον πληθυσμό, κυριολεκτικά από σήμερα και για όσο χρειαστεί, για την όσο πιο άμεση ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού.
 • Στον περιορισμό του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με περισσότερα και ταχύτερα δρομολόγια.
 • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στα σχολεία και άμεση στελέχωση τους με όσους καθηγητές και προσωπικό απαιτείται.
 • Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων στους χώρους εργασίας, με παράλληλη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
 • Άμεση στελέχωση όλων των δομών υγείας με όσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απαιτείται.
 • Στελέχωση όλων των υπαρχουσών ΜΕΘ με το αναγκαίο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία τους, και επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Άμεση δημιουργία σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας και ένταξης σε αυτό όλου του ιατρικού κλάδου, δημόσιου και ιδιωτικού.

Καλούμε τώρα την Κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αντί να θεωρεί τους πολίτες της χώρας υπεύθυνους για τη δική της ανικανότητα.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του κόμματος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ 25.

Την εκτίμηση ότι «τα νέα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο δεν συνοδεύονται από ουσιαστική ενίσχυση των αδύναμων αλλά αποκρύπτουν πολλές ύπουλες κινήσεις που στόχο έχουν την στυγνή εκμετάλλευση της πανδημίας υπέρ της παρασιτικής ολιγαρχίας», κάνει το ΜέΡΑ 25, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τα γενικότερα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «όταν η υγεία των πολιτών κινδυνεύει δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εκμεταλλεύεται την αγωνία τους για ιδιοτελείς σκοπούς – είτε αυτοί είναι οικονομικοί είτε πολιτικοί».

Το ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι:

 1. Είναι ανύπαρκτη η ουσιαστική οικονομική στήριξη των αδύναμων: ‘Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να μην κουρέψει τις οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων. Αντί για αυτά τα «κουρέματα», που θα ήταν πραγματική βοήθεια, προσφέρουν αναστολές και δανεισμό με τοκογλυφικά για την εποχή επιτόκια (π.χ. 2,5% επιτόκιο για τις δόσεις του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή!).
 2. Εντατικοποίηση της λεηλασίας περιουσιών: Την ίδια στιγμή, ιδίως μετά την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει τις προετοιμασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως και του 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών – των οποίων το μαζικό ξεπούλημα προγραμματίζουν μόλις υπάρξει ύφεση της πανδημίας.
 3. «Σοσιαλισμός» για την Τράπεζα Πειραιώς με σκανδαλώδη ζημιά του Δημοσίου: Η Τράπεζα Πειραιώς μόλις ξανα-πτώχευσε, με τη βούλα της ΕΕ. Χτες ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την αγορά από το κράτος μετοχών της Πειραιώς προς 6 ευρώ την μία την ώρα που η τιμή τους στο Χρηματιστήριο δεν ξεπερνά το 1 ευρώ! Κι αυτό χωρίς να αποδίδεται στο Δημόσιο, στον ελληνικό λαό που πληρώνει, δικαίωμα ψήφου στην γενική συνέλευση της τράπεζας!

4 . Κατάργηση οκτάωρου: Πιστοί στο δόγμα «ποτέ μην αφήσεις μια βαθιά κρίση ανεκμετάλλευτη!», η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να καταργήσει και τύποις το δικαίωμα στο οκτάωρο που ο κόσμος της εργασίας πάλεψε αιώνες να κατακτήσει.

 1. Αφανισμός του πολιτισμού: Με την φράση του πως η κυβέρνηση «όπως τον Απρίλιο δε θα αφήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού απροστάτευτους» ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε το Α’ Βραβείο Θράσους, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών πολιτιστικών αγαθών, όπως τον Απρίλιο, δεν θα λάβουν την παραμικρή βοήθεια.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...