Στις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του πληθυσμού – Την Τρίτη φτάνουν επιπλέον 83.850 δόσεις (video)

Αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου καταφθάνει η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων της Pfizer, που είναι 83.850 δόσεις, οι οποίες θα κατανεμηθούν στα πέντε σημεία αποθήκευσης, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη τη δεύτερη ημέρα του σχεδίου «Ελευθερία».

Όπως είπε, ανά εβδομάδα θα καταφθάνουν και οι υπόλοιπες δόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας- και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Επιπλέον, «στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Σε αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις από την AstraZeneca, εάν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τις 4 έως τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ενώ από 20 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μια εβδομάδα πριν. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όσοι εμβολιαστούν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για προσωπική τους χρήση.

Ένα περιστατικό αλλεργίας σε 471 άτομα

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι τις 4 μ.μ. σήμερα εμβολιάστηκαν 471 άτομα, ενώ σημειώθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Σχετικά με τις αλλεργίες, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα ή έντομα διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Τα τέσσερα κριτήρια προτεραιοποίησης

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε τα τέσσερα κριτήρια προτεραιοποίησης του σχεδίου «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Αυτά είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, που αφορά τους ηλικιωμένους, ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης, που αφορά στους υγειονομικούς, η διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ευάλωτων και ηλικιωμένων που ζουν σε ειδικές δομές καθώς και κάποιοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους, οι οποίοι είναι λιγότεροι από 50.

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της covid-19 από τους υγειονομικούς» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Τόνισε, επίσης, ότι στο σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες για αυτές τις ηλικίες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ευτυχώς η εμφάνιση της νόσου είναι ήπια στα παιδιά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Ανοσία

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως πιθανόν ο κορονοϊός να συμπεριφέρεται όπως η γρίπη, επομένως να χρειάζεται μια φορά τον χρόνο να κάνει κάποιος το εμβόλιο. Ωστόσο, ανέφερε ότι ακόμα συνεχίζονται οι έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων πιθανώς να κρύβουν εκπλήξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Για μετάλλαξη του κορονοϊού

Αναφορικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού, υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι σύνηθες, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στον ιό δεν αποτελούν μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ούτε μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει ένας ιός πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε άλλον για τον οποίο δεν υπάρχει και εμβόλιο και πρόκειται για τον ιό της παραπληροφόρησης. Όπως είπε η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η αναπαραγωγή τους υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας.

Πώς κλείνουν το ραντεβού τους οι πολίτες για τον εμβολιασμό

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ως εξής:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...