
Στην Τουρκία θα μεταβούν την ερχόμενη Τρίτη (6/4), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της ΕΕ με τη γειτονική χώρα. Η πρόθεση για το ταξίδι αυτό είχε αναγγελθεί μετά από την τηλεδιάσκεψη των τριών την προπερασμένη Παρασκευή.
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, τον διάλογο με την Ελλάδα, την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και τη λεγόμενη θετική ατζέντα και μια δυνητική μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό, θα τεθούν στο «τραπέζι» της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Next week Tuesday April 6 @eucopresident and president @vonderleyen will travel to Turkey for a meeting with president @RTErdogan
— Barend Leyts (@BarendLeyts) March 29, 2021
Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας
Μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των «27», που έλαβε χώρα την Πέμπτη (25/3), η ΕΕ δεν έδωσε πάντως «λευκή επιταγή» στην Τουρκία και ζήτησε εγγυήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου (έγιναν και τρεις αλλαγές) για τη γειτονική χώρα. Όπως έγινε γνωστό, έγινε η πρόταση να τεθεί υπό επιτήρηση η Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, ενώ στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση» είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου στις 26 Μαρτίου, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.
Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία στις αποφάσεις της ΕΕ
Η Τουρκία χαιρέτισε από τη μία τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, ωστόσο… απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική. Επίσης, η γειτονική χώρα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ΕΕ, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Ερντογάν λόγω συνεργασίας του Μπάιντεν με ΕΕ και Ελλάδα
Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελλάδα. Μάλιστα, το πρώτο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδρο δέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης (25/03) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που μέχρι στιγμής… δεν έχει συμβεί για τον «Σουλτάνο»…
Μολονότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ανησύχησε για το τελικό κείμενο της Συνόδου, υπάρχει ιδιαίτερη αναστάτωση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως φάνηκε από την συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής.
Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ ειδικά σε θέματα που την «καίνε» όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η ανησυχία μάλιστα εντάθηκε από τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν με την παρέμβαση στη σύνοδο της ΕΕ.
Πηγή: altsantiri.gr