Στην Τουρκία δολοφονήθηκαν τέσσερις γυναίκες την ημέρα που αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη στην Τουρκία, την ίδια ημέρα που η χώρα αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών. Απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε όλον πλανήτη και σε όλη τη χώρα, κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βλέπετε τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού μέσου «Duvar».

1. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας άνδρας, ονόματι Erkan Sivrikaya μαχαίρωσε τη 50χρονη σύζυγό του στο σπίτι της κόρης τους, μπαίνοντας στην κατοικία από το μπαλκόνι.

2. Ένας άλλος άντρας, αστυνομικός ονόματι Fırat Köksal πυροβόλησε και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του μέσα σε αυτοκίνητο λίγο πριν αυτοκτονήσει.

3. Ο Cemil Fikirli μαχαίρωσε τη σύζυγό του στο σπίτι του πατέρα της, παρόλο που η γυναίκα είχε εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του.

4. Ο Fmer Fidan συνελήφθη ενώ κατηγορείται πως δολοφόνησε τη σύζυγό του, η οποία βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά τους.

Σημειώνεται πως μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους της χώρας. Οι διαμαρτυρίες των γυναικών συνεχίζονται στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως στη Σμύρνη, όπου οι γυναίκες πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία.

Παράλληλα ο ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφασή της και εκφράζει ανησυχία για την κράτηση πολιτικών της τουρκικής αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα την «τρομοκρατική δράση».

Τι προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 38% των γυναικών στη χώρα πέφτουν θύμα βίας από σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι περίπου 25%. Την προηγούμενη χρονιά, τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Τουρκία: Οι νόμοι μας πιο ισχυροί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Στις διεθνείς επικρίσεις για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τουρκική Δημοκρατία ως προς την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών είχε πάντα την ευθύνη για τον κοινωνικό ρόλο και την ενίσχυση της προστασίας τους από τη βία. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια σύμβαση που εκπονήθηκε με κύριο στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, στοιχεία της Σύμβασης και διάφορες πρακτικές προκάλεσαν την ευαισθησία και επικρίσεις στην κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη Σύμβαση σε πολλές χώρες εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης και ορισμένες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση απέφυγαν να την επικυρώσουν.

Η αποχώρηση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τη Σύμβαση δεν πρέπει να ερμηνευθεί υποχώρηση ως προς την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εθνική νομοθεσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας προστατεύονται από πιο προηγμένους κανόνες. Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα μαζί με τους σχετικούς θεσμούς και οργανισμούς της, προκειμένου να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πιο αποτελεσματικά».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...