Στη Βουλή τροπολογία για πληρωμή εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ – Τι άλλο προβλέπει

Τροπολογία για την πληρωμή όλων των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ορίου λόγω των αυξημένων αναγκών της πανδημίας κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος το ποσό που θα πληρωθεί σε ιατρούς του ΕΣΥ ανέρχεται σε περίπου 5,3 εκατ. ευρώ…

Παράλληλα με το ίδιο κείμενο νομιμοποιούνται δαπάνες που έγιναν από τις 31/10/2020 έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση τροπολογίας, από την εξέταση των δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων, καθώς και εκείνες των νοσοκομείων που προκλήθηκαν από την παραπομπή ελέγχου τέτοιων δειγμάτων σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου από τις 11/8/2020 έως και τη δημοσίευση της τροπολογίας.

Τέλος ως νόμιμες αναγνωρίζονται και οι δαπάνες που έγιναν από 1/8/2019 έως 31/8/2020, για την εξόφληση από προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και συναφών προς τις προμήθειες αυτές υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και ρυθμίσεις σχετικά με τους φορείς που μπορούν να διενεργούν rapid test και συγκεκριμένα εντάσσονται μέχρι τις 28/2/2021 στους φορείς που δικαιούνται να διενεργούν rapid test, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού και οι εξής:

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, αδειοδοτημένες μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με αναπηρία, σωφρονιστικά καταστήματα ένοπλες δυνάμεις Ελληνική Αστυνομία. Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ανοιχτές και κάθε είδους δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και λοιπές υπηρεσίες πρώτης γραμμής με υψηλό βαθμό έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες λόγω της φύσης και του σκοπού λειτουργίας τους.

Με την ίδια τροπολογία ανατίθεται από συγκεκριμένους φορείς στον ΙΦΕΤ η προμήθεια των αναγκαίων υλικών για τη διενέργεια των επιδημιολογικών ελέγχων, ενώ παρέχεται στο Υπουργείο Υγείας η δυνατότητα να διαθέτει στους φορείς αυτούς έως τις 31/3/2021 τα εν λόγω υλικά από τα αποθέματά του.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την ίδια τροπολογία «προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση των κριτηρίων καθορισμού της ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης ανά κατηγορία φαρμάκου, καθορίζεται η έκταση συμμετοχής του ασφαλισμένου ανά κατηγορία φαρμάκων και εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης ανά κατηγορία της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και τη λιανική τιμή φαρμάκου».

Τι αναφέρεται σχετικά με την πληρωμή 5,3 εκατ. ευρώ εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση «αναγνωρίζονται με αναδρομική ισχύ ως νόμιμες, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου οι δαπάνες από τις εφημερίες ιατρών που έχουν πραγματοποιηθεί καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών από 31.5.2020 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της υπο ψήφιση τροπολογίας στα νοσοκομεία ΕΣΥ και των ΠΕΔΥ συμπεριλαμβανομένου του ΓΝ Θήρας».

Επίσης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση με την ίδια τροπολογία «προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση των κριτηρίων καθορισμού της ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης για την εξειδίκευση των κριτηρίων καθορισμού της ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης ανα κατηγορία φαρμάκου, καθορίζεται η έκταση συμμετοχής του ασφαλισμένου ανα κατηγορία φαρμάκων και εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης ανα κατηγορία της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και τη λιανική τιμή φαρμάκου».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...