Σταθεροποίηση κρουσμάτων στη χώρα, ανησυχεί η Αττική – «Μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό»

Σταθεροποίηση της επιδημίας στην επικράτειας, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά φαίνεται δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα λόγω και του χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή (22/01) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Είπε ότι υπάρχουν 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα- με τα μισά στην Αττική, η οποία και ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι μεγαλύτερος, διότι δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς.

Υπογράμμισε πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Μαγιορκίνης: Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό

Το γεγονός πως βρισκόμαστε σε περίοδο σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς ύφεσης της διάδοσης του κορονοϊού επισήμανε στην ενημέρωση για την πανδημία ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, αφού έδωσε κάποια στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλο το κόσμο, ανέφερε για τη χώρα μας:

«Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μείωση της τάξης 8%-9% στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει επιβαρυμένη. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κορωνοϊού είναι περίπου 100 την ημέρα. Εξ αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Αξίζει να αναφερθεί πως τους περασμένους μήνες φτάσαμε μέχρι και 500 εισαγωγές την ημέρα».

Στη συνέχεια, σχετικά με τα κατά τόπους στοιχεία, είπε: «Σημαντική υποχώρηση παρατηρείται στην Αττική με πτώση 20% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ακόμα πιο ισχυρή, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κατά 30%».

«Σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό»

Εν συνεχεία, όπως ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Μπήκαμε πλέον σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης. Είναι όμως μια περίοδος εξαιρετικά εύθραυστη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε μάχη με τον χρόνο, αλλά και τον κακό μας εαυτό. Ζητούμε από τον κόσμο να αντλήσει υπομονή από τα ψυχικά του αποθέματα».

Τέλος, σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ανέφερε: «Τα νέα στελέχη του ιού έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα. Στη Βρετανία φαίνεται ήδη η κάμψη της επιδημίας λόγω των σωστών μέτρων πρόληψης».

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε στην Ελλάδα δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για τις μεταλλάξεις, με τις Αρχές να ανησυχούν τα τελευταία δυο «ορφανά» κρούσματα, που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στη χώρα συνολικά 26 μολύνσεις.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...