Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή οι ρυθμίσεις για επιδότηση παγίων δαπανών, ενοίκια και επιταγές

Για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, λόγω και του κορονοϊού, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και όπως είπε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία θα διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί διάταξη για τη μείωση του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του κράτους. «Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις αυτές απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το κράτος (σχετική διάταξη την επόμενη εβδομάδα)», ανέφερε ο κ. Σταικούρας.

Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε και ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο έρχεται ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ 6.

Ο υπουργός Οικονομικών εγκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής για ανευθυνότητα και για ακοστολόγητες προτάσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κράτησε όρθια την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021.

«Θα είμαστε εδώ ως Υπουργείο Οικονομικών για όσο χρειαστεί και όπως χρειαστεί . Και το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να έχει ό,τι ζητήσει εκτός του προϋπολογισμού του για την ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας» είπε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γέφυρα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα πρόσφατα στοιχεία. Συγκεκριμένα:

  • Υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις μέχρι τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας, τέλος Οκτωβρίου.
  • Έχουν ήδη λάβει έγκριση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 74.420 αιτήσεις.
  • Επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι.
  • Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Λέγοντας ότι «προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση».

«Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά. Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...