Σταϊκούρας: Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, είπε, σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο χρέος και τα ελλείμματα, που «πράγματι θα αυξηθούν».

«Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (των ελληνικών δαπανών)», είπε ο υπουργός.

Ζήτησε πάντως να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες όπως αυτός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Οι 10 από αυτές τις 13, είχαν, μάλιστα, υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα.

Οι μοναδικές 3 με υψηλότερες δαπάνες, παρότι έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είναι οι Γερμανία, Φιλανδία και Νορβηγία. Οι 5 χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι οι Πορτογαλία, Αυστρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Λετονία. «Άρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα… Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή της χώρας»

Από τις 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ, γιατί «επενδύει στην καταστροφή της χώρας» είπε, ακόμα, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση «σημερινά δεδομένα», λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το “Φόκους Εκονόμικς Κονσένσους» με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων.

Άρα από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%. Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη «γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» είπε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός «έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Έρχονται και επανέρχονται «χωρίς να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία” και χρησιμοποιούν φρασεολογία ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αφελείς επικίνδυνοι, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι καταθέτει πρόσθετα στοιχεία “μπας και κάποια στιγμή τα πάρετε από τα πρακτικά και τα διαβάσετε».

Επίσης, στις επικρίσεις για συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης; Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη. Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο…», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση εάν «δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής της οποίας ήταν πολύ κοντά σε εσάς. Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%…».

Τσιάρας: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο

Παρά τη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, «η κυβέρνηση παρέμεινε προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο», τόνισε στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Υλοποιήσαμε πλήρως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο, φέροντας ως παραδείγματα την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Δικαιοσύνης, με 65 νέες θέσεις δικαστικών λειτουργών, και την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα στο αδίκημα ενεργητικής δωροδοκίας, που είχε υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε απλό πλημμέλημα, και οι διεθνείς οργανισμοί εγκαλούσαν τη χώρα.

Για το επόμενο διάστημα, – μεταξύ άλλων – ο κ. Τσιάρας είπε ότι εντάσσονται ακόμα περισσότερες διαδικασίες στην πλατφόρμα gov.gr, ενώ διευρύνεται η διασύνδεση των συστημάτων με τα ΚΕΠ, για την πρόσβαση των πολιτών στα ψηφιακά πιστοποιητικά.

Ανάφερε ότι σε λίγες ημέρες, η κατάθεση δικογράφων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στα τακτικά δικαστήρια και το ΣτΕ, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για επέκταση της και στα πολιτικά δικαστήρια.

Για το νέο, υπό σύσταση, ειδικό γραφείο για τα στατιστικά της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας είπε ότι σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έκδοση του αναγκαίου ΠΔ, ώστε να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του νέου γραφείου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη στον στόχο, εντός του επόμενου έτους, να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών «ενώ ολοκληρώνουμε σταδιακά και το εγχείρημα για την τροποποίηση του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας».

Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί μεγάλο μερίδιο των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την αναβάθμιση των υποδομών της Δικαιοσύνης. «Καταθέσαμε πρόταση για νέες σύγχρονες υποδομές σε όλη την επικράτεια», είπε ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...