Σταϊκούρας: Προανήγγειλε οκτώ νομοθετικές παρεμβάσεις για τους φορολογούμενους στον νέο πτωχευτικό

Οκτώ νομοθετικές βελτιώσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, κατά την ολοκλήρωση της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών και την «παροχή δεύτερης ευκαιρίας», στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου όπου:

  1. Θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό πέραν του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες.
  2. Για την φορολόγηση των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται.
  3. Αναφορικά με την δυνατότητα πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  4. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης θα μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν η πτώχευσή του δεν είναι δόλια, παρότι έχει οφειλές στο Δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη, ή έχει καταδικαστεί. Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών.
  5. Για το αν θα θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το «νόμο Κατσέλη» που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα.
  6. Για τους φορείς που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.
  7. Για τον ορισμό του οικονομολόγου και του λογιστή, θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη, ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια Α’ τάξης, ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  8. Για το χρονικό διάστημα που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι από σήμερα το απόγευμα «πιστώνονται στους λογαριασμούς 28.401 επιχειρήσεων 371,5 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή» και υπογράμμισε πως «τις τελευταίες τέσσερις μέρες πιστώθηκαν σε 71.184 επιχειρήσεις 625,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει συμβολή του κράτους στην επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Σταικούρας, αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση νομοθετεί όπως θέλουν οι τράπεζες, επικαλούμενος τις διαφωνίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποί τους στην ακρόαση των φορέων. Επισήμανε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έγιναν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όπως και ότι καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της πρώτης κατοικίας. Απαντώντας στις επικρίσεις για την εισαγωγή της δυνατότητας πτώχευσης σε φυσικά πρόσωπα, ο υπουργός ανέφερε πως από το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023, σύμφωνα με την οποία δύνανται να πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα, με σκοπό να απαλλάσσονται από όλες τις οφειλές τους και να μπορούν να λάβουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης, ότι με το νόμο Κατσέλη και τους μεταγενέστερους νόμους, είχε φτάσει ο οφειλέτης να καλείται να πληρώσει το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα οι νόμοι είχαν γίνει και το «παράθυρο» που αξιοποιήσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εμείς, ανέφερε, αυτό το «παράθυρο» το κλείνουμε, εφαρμόζοντας μέτρα με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2021 με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Συνεπώς, έρχεται η ώρα της κρίσης και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι οδηγούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν, και μάλιστα με τόκο, για όσο χρονικό διάστημα απέφευγαν να πληρώσουν».

Σχετικά με τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ο υπουργός ανέφερε πως έχουν περιέλθει στην προσοχή της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, φαινόμενα όπως «μία οικογένεια με ένα τέκνο και με εισόδημα 3000 ευρώ μηνιαίως, που δηλώνει ότι το τέκνο της πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο επί σειρά ετών και η απομάκρυνσή του από αυτό θα επιφέρει ψυχολογική βλάβη και ως εκ τούτου αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 50 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό δάνειο». Ή μια άλλη περίπτωση, όπου «οικογένεια με δύο τέκνα και με εισόδημα 4000 ευρώ μηνιαίως, να δηλώνει ότι φιλοξενεί στο σπίτι άνεργο συγγενή, του οποίου καλύπτει τις δαπάνες διαβίωσης και ως εκ τούτου αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό του δάνειο».

Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι με τους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευαν από κατασχετήρια όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις και όλα τα λοιπά εισοδήματα, ενώ όπως τόνισε, σύμφωνα με τις παραδοχές του νομοσχεδίου, «για ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα, και σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες, οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα. Σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα και σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα, οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ το μήνα – και τέλος, σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα και ένα επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα, οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1.555 ευρώ ανά μήνα». Άρα, στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας, με την εφαρμογή και των τεκμηρίων διαβίωσης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ, σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις κατηγορίες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «ο στόχος του νομοσχεδίου είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η αποφυγή της πτώχευσης. Γι’ αυτό περιέχει ειδικά επί τούτου δύο άξονες: την πρόληψη με την έγκαιρη προειδοποίηση, και την αντιμετώπιση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του. Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να λάβει μια δεύτερη ευκαιρία. Άρα λοιπόν, ο νόμος στοχεύει στο να δώσει την δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, έτσι ώστε αυτά να μην μεταφέρονται στις επόμενες γενεές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς» .

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...