
Αλλαγές στα πανεπιστήμια έχει προαναγγείλει – και είναι αποφασισμένος να τις κάνει – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω φοιτητικών αντιδράσεων που έχουν φέρει Ουάσινγκτον και Άγκυρα στα «μαχαίρια», λόγω της καταστολής από την πλευρά της Τουρκίας.
Βλέπετε, την παρέμβαση του «State Department», προκάλεσε η βίαιη επέμβαση των τελευταίων ημερών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε και τις προκλητικές δηλώσεις τούρκου προέδρου, με την Άγκυρα να απαντά…
Οργή Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ στους φοιτητές του Βοσπόρου
Να κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέπτη» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο «State Department», που στηλίτευσε τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών απέναντι στους τούρκους φοιτητές και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, καλεί «ξένες δυνάμεις» να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, προτρέποντάς τις μάλιστα να «κοιτάξουν πρώτα οι ίδιες τον εαυτό τους στον καθρέφτη».
«Το δικαίωμα στη συνάθροιση, τη διαμαρτυρία και την ελευθερία της έκφρασης είναι εγγυημένα από το σύνταγμα της Τουρκίας, αλλά τα δικαιώματα αυτά έχουν καταχραστεί μετά τη διείσδυση τρομοκρατικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή του δήλωση. «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα για την περίπτωση μέτρα κατά αυτών των παράνομων πράξεων», αναφέρεται και συνεχίζεται: «Συνιστούμε σε όσους προσπαθούν να δώσουν στη χώρα μας ένα μάθημα για τη δημοκρατία και το νόμο να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».
Τσελίκ: Παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας η δήλωση του State Department
Εν τω μεταξύ, σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ χαρακτηρίζει «παρέμβαση» στα εσωτερικά της Τουρκίας τη δήλωση του εκπροσώπου του «State Department».
«Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αντίθετη με τη διπλωματική εθιμοτυπία και σημαίνει παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αυτή η δήλωση είναι μια πολιτική δήλωση και δεν μπορεί να θεωρηθεί έκφραση “ευαισθησίας προς τη δημοκρατία”. Θεωρούμε αυτή τη δήλωση ως παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις και την απορρίπτουμε», υπογραμμίζει…
ABD Dışişleri’nin açıklaması diplomatik teamüllere aykırıdır, iç işlerimize müdahale anlamına gelmektedir. Bu açıklama siyasi bir açıklamadır ve demokrasi konusunda bir hassasiyet olarak kabul edilemez. Bu açıklamayı içişlerimize müdahale olarak görüyor ve reddediyoruz.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) February 4, 2021
State Department: Είμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία
«Παρακολουθούμε στενά τις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στο διορισμό νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Πράις, σε δήλωσή του την Πέμπτη (04/02). «Ανησυχούμε για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδικάζουμε έντονα τη ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκονται δίπλα σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τις θεμελιώδεις, δημοκρατικές ελευθερίες τους», δήλωσε ο Πράις.
Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το διορισμό από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολης, το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και στην πρωτεύουσα Άγκυρα αλλά και στην τρίτη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από την αστυνομία, αν και οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Τα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν εδώ κι ένα μήνα είναι τα ακόλουθα:
- Να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι συμφοιτητές τους.
- Να σταματήσει η αστυνομική επέμβαση κατά των φοιτητών.
- Να σταματήσει η φυσική και συναισθηματική εκστρατεία αμαύρωσης του αγώνα μας μέσω των ΜΜΕ.
- Να παραιτηθεί ο πρύτανης και να γίνει εκλογή πρυτάνεως από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αλλαγές στα πανεπιστήμια προαναγγέλλει ο Ερντογάν εν μέσω φοιτητικών αντιδράσεων
Την ίδια ώρα, αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της Τουρκίας προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια και την παιδεία στη χώρα, όπως υποστήριξε. Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι ακόμη και σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν εμπόδια, αφήνοντας αιχμές για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και αντιπολίτευση, οι οποίοι κάτω από τη μάσκα της δημοκρατίας και της ελευθερίας προσπαθούν να επιβάλλουν τα δικά συμφέροντα.
«Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο όσων εμπορεύονται τα προσωπικά και συντεχνιακά τους συμφέροντα κάτω από τη μάσκα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τα πανεπιστήμιά μας να αποτύχουν. Τους γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς θα είναι η επιτυχία των πανεπιστημίων της Ανατολίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε…
Κάποιοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία νέα παρέμβαση του κράτους – αυτή τη φορά – στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως σχολιάζει ο τούρκος πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν, «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πάψει να αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης (YÖK) έναν συνταγματικό θεσμό. Δηλαδή, τα πανεπιστήμια πλέον να μην θα υπάγονται στο YÖK και όταν χρειάζεται να επιβάλλεται η τάξη όχι μετά από άδεια του YÖK, αλλά με την αυτόματη επέμβαση της αστυνομίας και με τη βία, της οποίας γινόμαστε ήδη μάρτυρες στις μέρες μας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου».
Με άλλα λόγια την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης της Τουρκίας στους κυβερνητικούς θεσμούς.
(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)
Πηγή: altsantiri.gr