Στα «δίχτυα» της Europol κύκλωμα με Έλληνες – Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες (video)

Στην εξάρθρωση κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχαν κυρίως Έλληνες και το οποίο υπέκλεψε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ από 50 τράπεζες στις ΗΠΑ, προχώρησε η Europol.

Οι δράστες βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση 87 τραπεζικών λογαριασμών, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελών οχημάτων.

Περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο της συγκεκριμένης ομάδας, σύμφωνα με τη Europol, με το κύκλωμα να έχει υπεξαιρέσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών. Μάλιστα, Για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία μετέφεραν έπειτα οι ίδιοι, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

H εξάρθρωση του κυκλώματος

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς.

Την επιχείρηση, υποστήριξε η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η οποία είναι υπηρεσία της Europol. Οι ειδικοί αξιωματικοί από διαφορετικές χώρες της ομάδας,  εργάζονται από το ίδιο γραφείο για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...