«Σοβαροί προβληματισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65» (video)

«Σοβαροί προβληματισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65», είπε η η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα (01/02) στην τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό στη χώρα, μετά τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην ενημέρωση ήταν και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ απαντήθηκε και το ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση κάποιοι να χρειαστούν να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη. «Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της «AstraZeneca» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον «πόλεμο» για τις δόσεις να συνεχίζεται.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της «AstraZeneca». «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

«Να μην υπάρχει πανικός για τις μεταλλάξεις»

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται», υπογράμμισε. «Είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι», τόνισε και συνέχισε: «Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση μεταλλάξεις».

1.000 προσλήψεις και ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο

«Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», όπως είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ανέρχεται σε 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ακόμη τόνισε πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις ενώ τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα που συνολικά θα φτάσουν περίπου τα 700.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως περιμένουμε 90.000 δόσεις του εμβολίου της «Pfizer» αυτό το μήνα και 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο. Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τέλος, η «AstraZeneca» ενημέρωσε τη Δευτέρα (01/02) πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό, τι είχε αρχικά ενημερώσει, κάτι που σημαίνει πως ως τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως σε επικοινωνία της κυβέρνησης με τη «Johnson & Johnson», τονίστηκε πως η Ελλάδα θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμήνυσε πως «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις και έτσι δεν ανησυχούμε». «271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να χρειαστούν να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου;

Στην συνέχεια, τέθηκε ερώτημα για τις μολύνσεις όσων είχαν εμβολιαστεί αλλά και τα όσα ακούγονται για πιθανή τρίτη δόση του εμβολίου. Σχετικά και με την αποτελεσματικότητα αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά των «Moderna» και «Pfizer/BioNTech» (χρειάζεται έτσι και αλλιώς δυο δόσεις), που έχουν πάρει, επίσης, έγκριση από την ΕΕ.

Την απάντηση έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου: «Νομίζω ότι το πρώτο ερώτημα το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση. Ο χρόνος που απαιτείται με την χορήγηση της πρώτης δόσης για την δεύτερη είναι περίπου στις 15 μέρες. Επομένως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων.

Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα που και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτα, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση.

Το δεύτερο ερώτημα, για την τρίτη δόση: Τρέχουμε πολύ. Δεν κάναμε τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για την τρίτη. Νομίζω ότι με τη δεύτερη δόση μ’ αυτά τα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά που δεν ξέρουμε ακόμη πόση προστασία προσφέρουν, είναι ο βασικός που λέμε εμβολιασμός καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση, θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και θα χρειάζεται ένας ετήσιος, όπως λέμε στη γρίπη, επανεμβολιασμός».

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 10 Φλεβάρη θα έχουν στη χώρα και τα εμβόλια της «Astrazeneca».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...