Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια εισηγούνται οι ειδικοί – Τη «γλίτωσε» η Θεσσαλονίκη (video)

Την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων σε Αχαΐα και Εύβοια, εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αξιολόγησε ως ανησυχητικά τα υγειονομικά δεδομένα των εν λόγω περιοχών και κρίνει ότι χρειάζεται καθολικό lockdown για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Επίσης, στο «κόκκινο» περνά και το Ρέθυμνο, όπου αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, οι ειδικοί συζήτησαν και για τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έκριναν ότι δεν χρειάζεται ακόμα η λήψη σκληρών μέτρων. Η Θεσσαλονίκη παραμένει σε αυξημένη επιτήρηση.

Για τη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν διαφωνίες, καθώς ακόμα δεν καταγράφεται πίεση στο ΕΣΥ, με την κάλυψη σε ΜΕΘ να είναι στο 50%. Ωστόσο, συνεκτιμήθηκαν πολλοί παράγοντες και αν αποφασιζόταν αυστηρό lockdown αυτό θα γινόταν για καθαρά προληπτικό χαρακτήρα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Γέμισε η μία από τις δύο κλινικές στην Ηλεία

Με ανησυχητικό ρυθμό συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ηλεία και ενδεικτικό είναι ότι η μία από τις δύο κλινικές Covid είναι πλέον γεμάτη.

Την Πέμπτη στην Π.Ε. Ηλείας εντοπίστηκαν 13 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένονται τα αποτελέσματα και για έξι ύποπτα κρούσματα που ελέγχθηκαν στο Νοσοκομείο του Πύργου.

«Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη: Ολέθρια τα αποτελέσματα αν δεν παρθούν μέτρα αμέσως

Παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι «γλιτώνει» για την ώρα το σκληρό lockdown, υπήρξαν ειδικοί που νωρίτερα εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις.

Για επιστροφή της οριακής κατάστασης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, και μιλώντας στο Open ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων, διότι σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα Υγείας θα κινδυνέψει με κατάρρευση πολύ περισσότερο από ότι κινδύνεψε τον περασμένο Νοέμβριο.

O κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας και εξήγησε ότι «παρακολουθούμε το ιικό φορτίο με κομμένη την ανάσα. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο. Αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα».

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Σαρηγιάννης: Διπλασιασμός κρουσμάτων μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης» επανέλαβε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Οpen και επισημαίνοντας ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

«Θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν παρθούν μέτρα. Τα περιθώρια στην Αττική είναι πολύ μικρά. Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα» υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη χρήση διπλής μάσκας σημείωσε ότι θα βοηθήσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πιέζεται το σύστημα Υγείας – 48 οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, 78 στη Θεσσαλονίκη

Ολοένα και δυσκολεύει η κατάσταση στην Αττική – και όχι μόνο – σε ό,τι έχει να κάνει με τους αριθμούς που αφορούν στον κορονοϊό αλλά και τη διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία, γεγονός που δικαιολογεί και τη λήψη έκτακτων μέτρων για να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πλέον φτάσει τους 988 εκ των οποίων οι 802 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 186 σε κλίνες ΜΕΘ. Οι δε κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 48.

Από την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 307.

Μόνο χθες, από τις 220 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 117 έγιναν στην Αττική.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται 380 ασθενείς, με τους 62 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Οι δε κενές κλίνες ΜΕΘ είναι 78, 30 δηλαδή περισσότερες από ότι στην Αττική.

Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας νοσηλεύονται άλλοι 307 ασθενείς, εκ των οποίων οι 40 διασωληνωμένοι.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...