Σκάνδαλο στην Κύπρο: Το ξέσπασμα Αναστασιάδη – «Μη μου λέτε Al Jazeera, θα σας πάρει… ο δαίμονας» (video)

Ο σάλος με το σκάνδαλο που αφορά τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πιάστηκε στα… πράσα να «πουλά» διαβατήριο σε επιχειρηματίες, συνεχίζει να απασχολεί στην Κύπρο, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεσπάει, αναφέροντας: «Μη μου αναφέρετε Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας». Στη διάθεση των Αρχών η βουλευτική ασυλία του προέδρου της Βουλής. Την κατάργηση του σχετικού επενδυτικού προγράμματος αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ενδεικτικός είναι ο εκνευρισμός του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από δημοσιογράφους με έντονο τρόπο να μην τον ρωτήσουν για το θέμα. «Μη μου αναφέρετε “Al Jazeera” για να μην σας πάρει ο δαίμονας», είπε χαρακτηριστικά. Με το «Al Jazeera» να προαναγγέλλει, πάντως, και δεύτερο βίντεο.

Η απάντηση Αναστασιάδη για το βίντεο με το ξέσπασμά του

Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (14/10) ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρεται στο παραπάνω βίντεο. Στη σχετική δήλωση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι:

«Επειδή είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο, το οποίο, δυστυχώς, αφήνει λανθασμένες εντυπώσεις για τον σεβασμό που τρέφει ο Προέδρος της Δημοκρατίας προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσερχόμενος σε χώρο εκδήλωσης και, αφού τον πλησίασαν τα τηλεοπτικά συνεργεία, τους ζήτησε, off the record, να μην ερωτηθεί για το βίντεο του Al Jazeera, και ο λόγος ήταν επειδή ο ίδιος δεν είχε την ευκαιρία μέχρι εκείνη την ώρα να το δει.

Συνεπώς, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει επί του συγκεκριμένου θέματος εάν ερωτηθεί αφού και δεν είχε ιδία άποψη για το βίντεο, διατυπώνοντας το αυτό με τη συγκεκριμένη έκφραση την οποία χρησιμοποίησε αστειευόμενος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σέβεται και τιμά τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ, καθώς και το λειτούργημα τους».

Υπενθυμίζεται ότι την αντίδραση της κυπριακής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Στη διάθεση των Αρχών η βουλευτική ασυλία του προέδρου της Βουλής

Στη διάθεση των Αρχών θέτει την βουλευτική του ασυλία ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης με επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όπως τονίζει οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, αυτούσια η επιστολή του κου Συλλούρη αναφέρει:

«Έντιμε κύριε Γενικέ,

Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής, δεδομένης της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ.

Η παρουσία δεν είναι εμπιστευτική».

Απέχει αλλά δεν παραιτήθηκε

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του – μέχρι τότε – κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, αποφάσισε να απέχει από τα καθήκοντά του, κάτι που στην Κύπρο εκλαμβάνουν ως «κόλπο» για να διατηρήσει την ασυλία του.

Ο κ. Συλλούρης, σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει.

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε επίσης σήμερα και ο Χριστάκης Τζιοβάνης, βουλευτής ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένο ρεπορτάζ που στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής ζητούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, πλήρη διερεύνηση απαιτούν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη.

Η ώρα του εισαγγελέα

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία, εν ενεργεία Πρόεδρος της Βουλής να κληθεί για κατάθεση. Πρόσφατα, ο Δημήτρης Συλλούρης είχε αποφύγει την κατάθεση σε σχέση με διαρροές στοιχείων πολιτογραφηθέντων, αλλά τώρα φαίνεται πως δεν θ’ αποφύγει τους ανακριτές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε την Τρίτη οδηγίες όπως οι έρευνες της Αστυνομίας μην περιοριστούν στις καταγγελίες που έκαναν οι Συλλούρης – Τζιοβάνης – Πιττάτζης για παγίδευσή τους, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Πρώτα θα κληθούν για κατάθεση οι άνθρωποι του αραβικού καναλιού.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ποδαρικό στις έρευνες θα γίνει με την κλήτευση των ανθρώπων του «Al Jazeera» στην Κύπρο και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αναζητηθούν τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στους τρεις, ως μεσάζων και επενδυτής, ενώ πρόκειται για πρόσωπα του αραβικού δικτύου. Δεν αποκλείεται να κληθούν να έρθουν στην Κύπρο για να καταθέσουν, τόσο για τα διαμειφθέντα όσο και για να δώσουν ολόκληρο το βίντεο ώστε να υπάρχει εμπεριστατωμένη εικόνα των όσων λέχθηκαν.

Παρά το γεγονός ότι το βίντεο από την καταγραφή των συνομιλιών είναι προϊόν παράνομης ενέργειας, εντούτοις νομικοί εκτιμούν ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, θα μπορεί το περιεχόμενό του να χρησιμοποιηθεί για το καλώς νοούμενο συμφέρον της απονομής δικαίου.

Καταργήθηκε το πρόγραμμα

Μετά τις αποκαλύψεις του «Al Jazeera» για τα «χρυσά διαβατήρια», το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη (13/10) και αποφάσισε την πλήρη κατάργηση του προγράμματος.

Στην υπόθεση παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

Παραίτηση του Επιτρόπου Πολιτογραφήσεων

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων υπέβαλλε ο Κώστας Παμπαλλής. Όπως γνωστοποίησε μέσω γραπτής δήλωσης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στην θέση του παραιτηθέντα διορίζεται η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γεν. Εισαγγελέα:

«Μετά από την επιστολή παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του κ. Κώστα Παμπαλλή, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020, από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίσθηκε με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποφάσισα όπως στη θέση του διορίσω την κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο νενομισμένος όρκος της κας Καλογήρου ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα δοθεί αμέσως μετά από τη δημοσίευση του σχετικού Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...