Σήμερα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής – Προς άνοιγμα παρά το σοκ των 4.430 κρουσμάτων

Φτάνοντας από τα 350 κρούσματα στο χθεσινό ρεκόρ των 4.340, αυτό που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κυβερνητική ευθύνη. Όπως επίσης δεν υπάρχει και αναγνώριση κάποιου λάθους, υπό την έννοια ότι προφανώς κάτι δεν λειτούργησε σωστά για να βρεθούμε σε τόσο δυσμενές σημείο.

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών είναι η πιο κρίσιμη από το ξεκίνημα της πανδημίας γιατί πολύ απλά τα μέλη της καλούνται να διορθώσουν αυτά τα λάθη υπό την ασφυκτική πίεση του ρεκόρ κρουσμάτων, των 72 χθεσινών θανάτων, των εκατοντάδων καθημερινών εισαγωγών, των 741 διασωληνωμένων ασθενών και των οικονομικά εξαθλιωμένων επιχειρηματιών. Κι εδώ υπάρχουν δύο τάσεις.

Η πρώτη αφορά στους επιστήμονες που εκτιμούν ότι πρέπει να πάμε άμεσα σε άνοιγμα γιατί τα υπάρχοντα μέτρα δε βοηθούν και πως με σύμμαχο τον καιρό, τα self test που έρχονται την επόμενη εβδομάδα και τον εμβολιασμό, η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα. Αρκεί αυτό το άνοιγμα να γίνει σωστά, ελεγχόμενα και με τους πολίτες να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Υπάρχει ανάμεσα στους επιστήμονες η εκτίμηση ότι παρότι δεν είμαστε σε καθόλου καλή κατάσταση, η πανδημία έχει φτάσει σε κορύφωση και θα έχουμε σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η δεύτερη αφορά αυτούς που εκφράζουν ανησυχία. Όχι παράλογη αν αναλογιστεί κανείς πως αν κάτι δεν κυλήσει ομαλά με το άνοιγμα και αυξηθούν περαιτέρω οι διασωληνώσεις, το σύστημα Υγείας μπορεί και να καταρρεύσει. Σε αυτή την τάση η άποψη που επικρατεί είναι να υπάρξει πρώτα βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και στη συνέχεια να πάμε σε άνοιγμα.

Παρότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, φαίνεται πως η πρώτη τάση συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές. Και κυρίως εκφράζει και την επιθυμία της κυβέρνησης. Εφόσον, λοιπόν, αποφασιστεί άνοιγμα, τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα πολύ σύντομα, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Μετακινήσεις

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στις μετακινήσεις και δη στις διαδημοτικές. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ζητά κάποιος από τον κόσμο να μένει σπίτι του τα Σαββατοκύριακα ή να επιλέγει μια πλατεία στη γειτονιά του αντί να πάει τηρώντας τα μέτρα σε μια παραλία, όταν τις καθημερινές μπαίνει στο μετρό για να πάει σε ένα γραφείο γεμάτο συναδέλφους. Από το ερχόμενο Σάββατο, λοιπόν, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει τις ανάσες του χωρίς να στέλνει ψευδή μηνύματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό.

Λιανεμπόριο

Το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον επιλεγεί η λύση του ανοίγματος, είναι να ανεβάσουν τα μαγαζιά ρολά στις 5 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα. Όπως τονίζεται από κυβερνητικά χείλη, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με SMS στο 13032 και τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανά κατάστημα βάσει τετραγωνικών.

Σχολεία

Για τα σχολεία τα μόνα ξεκάθαρα είναι η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και ότι οι μαθητές θα κάνουν self test για να μπαίνουν στις αίθουσες. Μένει να δούμε ποια θα είναι η λύση για τα Δημοτικά. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η εστίαση

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα μέτρα που θα τηρούνται, πάντως, σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς το «ethnos.gr» αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν, άλλωστε, διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους.

Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...