Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον πτωχευτικό και τη μη προστασία α’ κατοικίας

Βέλη από… παντού, δέχθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση και αφορμή στάθηκε ο νέος πτωχευτικός που προωθείται προς ψήφιση, ο οποίος σύμφωνα με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και απλούς δανειολήπτες, θα ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εκπροσωπώντας την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ο Γιώργος Σταματογιάννης τόνισε ότι με τον πτωχευτικό «τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας», ενώ υποστήριξε ότι το μήνυμα που περνά το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι μόνη λύση που απομένει στα αδύναμα νοικοκυριά είναι πλέον η πτώχευση.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, o Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου προειδοποίησε ότι αν ψηφιστεί ο νόμος ως έχει τότε «θα μπει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Ο Αντώνης Μεγγούλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξέφρασε φόβους ότι με το νομοσχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος σε «μαζικές πτωχεύσεις» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους πολίτες αλλά στην «πτώχευση».

O Γιώργος Καββαθάς, από τη ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν λαμβάνει «κανένα μετρό προστασίας για την πρώτης κατοικία» και αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του πτωχευτικού κώδικα ως προς την προστασία των δανειοληπτών.

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο Βίκτωρας Τσιαφούτης της ΕΚΠΟΙΖΩ. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι είναι υποκριτικό να μιλά για «προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Τα κριτήρια δεν αφορούν κανένα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά leasing.

Επίσης, ο Ευάγγελος Κρητικός της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών επέκρινε σφοδρά τις ρυθμίσεις λέγοντας πως βάζουν «τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων πολιτών». Προειδοποίησε δε ότι η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις.

Αντίθετα με τους προαναφερόμενους, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) και των εισπρακτικών εταιριών ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...