Σεισμός στην Ελασσόνα: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο (video)

Ιδιαίτερες επιφυλάξεις παρουσιάζουν οι ειδικοί αναφορικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου που έπληξε αρχικά την Ελασσόνα και περιοχές της Θεσσαλίας την Τετάρτη (3/3) με 6 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν νέες δονήσεις των 5,9 Ρίχτερ και 5,1 Ρίχτερ την Πέμπτη (4/3).

Ακόμα και γι’ αυτούς, αποτέλεσε έκπληξη η δεύτερη ισχυρή δόνηση, η οποία επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση των σεισμόπληκτων κατοίκων, προκαλώντας νέες ζημιές στα ήδη ταλαιπωρημένα κτήρια της περιοχής καθώς προκάλεσε ακόμα και την αποκόλληση βράχου από τα Μετέωρα.

Τώρα, κρίσιμο παραμένει το ερώτημα εάν η δεύτερη δόνηση ήταν μετασεισμός ή αποτελούσε ένα δεύτερο κύριο σεισμό ο οποίος θα έχει την παράλληλη δική του μετασεισμική ακολουθία, στο οποίο καλούνται να δώσουν απαντήσεις σεισμολόγοι και γεωλόγοι.

Παπαδόπουλος: Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία

Για τον διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο κίνδυνος στην περιοχή δεν έχει περάσει και κατά συνέπεια συστήνει επαγρύπνηση.

Προειδοποιεί ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να αποκλείει με δηλώσεις του στο ethnos.gr, την ενεργοποίηση και άλλων εντελώς διαφορετικών ρηγμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας: «Η δεύτερη δόνηση ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα που εξετάσαμε στον πρώτο σεισμό. Πλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και άλλων ρηγμάτων στην περιοχή παρά το γεγονός ότι πρόκειται μάλλον για μία μικρή πιθανότητα αφού οι δύο σεισμοί εκτιμούμε πως έχουν εκμηδενίσει την ενέργεια στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πλέον την αθροιστική επίδραση των σεισμών» εξήγησε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η βόρεια Θεσσαλία είχε «ησυχάσει» από μεγάλους σεισμούς τους τελευταίους δύο αιώνες με τους σεισμολόγους να αναμένουν ένα φαινόμενο ήδη από τη δεκαετία του ΄90 εν αντιθέσει με τη νότια Θεσσαλία, η οποία είχε σεισμική δραστηριότητα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄80. Αυτού του είδους τα μεγάλα «σεισμικά κενά» είναι γνώριμα στην περιοχή, αλλά λόγω της συχνότητας επανάληψης των δύο αιώνων προκαλούν συχνά μια «χαλάρωση» στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο, αυτό του σεισμικού ζεύγους. Όπως τόνισε, οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία βάσει των τελικών μετρήσεων του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου έχουν ίδιο μέγεθος, δηλαδή 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις, ενώ έχουν και παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.

«Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ουσιαστικά, πρώτα έγινε διάρρηξη στο ανατολικό τμήμα του ρήγματος του Τυρνάβου και ακολούθησε ο δεύτερος κλάδος προς τα βορειοδυτικά». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είτε θεωρηθεί ως μετασεισμός είτε ως ένας δεύτερος κύριος σεισμός, το γεγονός ότι τα μεγέθη είναι ακριβώς τα ίδια συνιστά ένα σπάνιο φαινόμενο και αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Το ρήγμα που πυροδότησε τον πρώτο σεισμό, έχει αποσαφηνιστεί πλέον ότι είναι αυτό του Τυρνάβου. Πρόκειται για ένα ρήγμα πολύ καλά μελετημένο και χαρτογραφημένο εδώ και δεκαετίες με δυνατότητα πρόκλησης σεισμού έως περίπου 6 Ρίχτερ, γι΄ αυτό και ο πρώτος σεισμός είχε θεωρηθεί ότι «μηδένισε» το δυναμικό του. Προβληματισμό προκαλεί η ταυτότητα του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό δεδομένου ότι ήταν άγνωστο ίσως επειδή δεν έβγαινε στην επιφάνεια. Πιθανότατα ήταν «θαμμένο»

Χατζηπέτρος: Παραμένουμε επιφυλακτικοί

«Τα μεγέθη των δύο σεισμών είναι πολύ κοντινά. Παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να τεκμηριωθεί εάν πρόκειται για μετασεισμό του ίδιου ρήγματος του Τυρνάβου ή εάν πρόκειται για ενεργοποίηση διπλανού ρήγματος, το οποίο φορτίστηκε από τον πρώτο σεισμό. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για την ίδια ρηξιγενή ζώνη και την ενεργοποίηση ενός άλλου τμήματος της ίδιας ζώνης» ανέφερε στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει το σημείο.

Κουκουβέλας: Ο δεύτερος σεισμός επαναπροσδιόρισε τις προκλήσεις

Επιφυλάξεις για τα χαρακτηριστικά του φαινομένου προέβαλε και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Κουκουβέλας, ο οποίος διενεργεί έρευνες με κλιμάκιο του Τμήματος στην περιοχή από την πρώτη στιγμή: «Ο δεύτερος ισχυρός σεισμός επαναπροσδιόρισε τις προκλήσεις. Είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα», λέει προσθέτοντας πως αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το ότι «από την έρευνα πεδίου δεν έχουμε ακόμα ισχυρά στοιχεία ως προς το τι ακριβώς συνέβη. Δεν βλέπουμε το ρήγμα στην επιφάνεια. Θα χρειαστούμε κάποιες μέρες για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι κινήθηκε προς τα βορειοδυτικά προσεγγίζοντας ορεινές κοινότητες, οι οποίες ευτυχώς είναι αραιοκατοικημένες», κατέληξε.

(Πληροφορίες: ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...