Σεισμός στη Σάμο: Mετράει τις «πληγές» του το νησί – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί (video)

Σε σκηνές, που έχει φέρει και ο στρατός, σε ξενοδοχεία και σε αυτοκίνητα για δεύτερη νύχτα, οι κάτοικοι της Σάμου είναι αναγκασμένοι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους από τον φόβο των μετασεισμών, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής (30/10) στα βόρεια του νησιού.

Φάνηκε από το πρώτο φως της μέρας το μέγεθος της καταστροφής, οι ζημιές στα κτήρια, σε υποδομές, σε δρόμους, λιμάνια, σε αυτοκίνητα που τα καταπλάκωσαν τα μπάζα. Με το νησί να θρηνεί τον χαμό των δυο νεαρών παιδιών, τα οποία την Κυριακή (01/11) θα οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία, με τον πατέρα του 17χρονου Άρη να συγκλονίζει.

Μηχανικοί των Δήμων και κλιμάκια που έφτασαν στο νησί ξεκίνησαν τις αυτοψίες για να διαπιστωθεί πόσα από τα σπίτια που επλήγησαν μπορούν να κατοικηθούν ξανά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έως το τέλος της μέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτήρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Σε πολλά σημεία του νησιού οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο Βαθύ καταστράφηκαν πολλά παλιά πετρόχτιστα κτήρια. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούσαν μετά τον σεισμό να αντλήσουν τα νερά από τα κύματα που όρμηξαν στη στεριά, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όλη η περιοχή γέμισε με πέτρες, συντρίμμια, φερτά υλικά, τόνους λάσπης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα έξω και από το Πυθαγόρειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Σάββατο (31/10) τη Σάμο και υποσχέθηκε ταχείες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. «Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς», είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, το ΚΠΑ2 Σάμου θα αναστείλει τη λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.

Σάμος σεισμός χαλάσματα ζημιές

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...