Σεισμός Ελασσόνα: Στήνονται οικίσκοι, σκηνές, τροχόσπιτα – Αυτό είναι το πόρισμα των σεισμολόγων (video)

Χίλιες πεντακόσιες εβδομήντα πέντε κατοικίες από τις 3.675 που ελέχθησαν μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες κατά τους πρωτοβάθμιους ελέγχους από τα συνεργεία των μηχανικών, μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν…

Στήνονται οικίσκοι, σκηνές, τροχόσπιτα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Αυτό είναι το πόρισμα των σεισμολόγων, οι επιστήμονες μελέτησαν το ρήγμα.

Συγκεκριμένα έως το τέλος της Τετάρτης (10/03) έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 4.136 κτήρια:

-Από αυτές 3.675 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.575 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

-Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 42.

-Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 62 από τις 124 αυτοψίες, ενώ σε 213 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 180 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

-Έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 1.184 αυτοψίες στο Δήμο Φαρκαδόνας του Νομού Τρικάλων, 1.150 στο Δήμο Τυρνάβου, 1.250 στο Δήμο Ελασσόνας, 345 στο Δήμο Λαρίσης και 45 στο Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λαρίσης. Επιπλέον, 85 αυτοψίες έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, 57 στο Δήμο Τεμπών και 19 στο Δήμο Αγιάς.

Αυτό είναι το πόρισμα των σεισμολόγων για τα 6 Ρίχτερ – Φόβοι για δυνατούς μετασεισμούς

Για πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών κάνει λόγο το πόρισμα των σεισμολόγων το οποίο αφορά τη σεισμική δραστηριότητα της Λάρισας. Το πόρισμα των σεισμολόγων Κώστα Παπαζάχου, Γ. Κουκουβέλα, Ευθύμιου Λέκκα, Κ. Νικολόπουλου και Α. Γκανά γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (10/03).

Μεταξύ άλλων κρίσιμο είναι το συμπέρασμα ότι ο μετασεισμός 6 Ρίχτερ, της Πέμπτης 4 Μαρτίου «πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα… μέσα στον χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας…».

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της ακολουθίας «δείχνει να υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων».

Αναλυτικά, όλο το πόρισμα:

Στήνονται οικίσκοι, σκηνές, τροχόσπιτα…

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η εγκατάσταση οικίσκων και τροχόσπιτων στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οικογένειες, πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Στο Δαμάσι παραλήφθησαν οι πρώτοι 12 οικίσκοι που θα στεγάσουν οικογένειες σεισμόπληκτων και τοποθετήθηκαν στο οικόπεδο έναντι του γηπέδου του χωριού, όπου τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Τυρνάβου πραγματοποίησε και κατόρθωσε να ολοκληρώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τις εργασίες των βασικών υποδομών.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του συνεχάρη τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα για τις άμεσες ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου και την καλή συνεργασία που έχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο Βλαχογιάννι εντυπωσιακή είναι η μεγάλη σκηνή που στήθηκε σε μία έκταση 400 τ.μ. και η οποία έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων, θερμαινόμενη και με παροχές ρεύματος. Επίσης στο Βλαχογιάννι φιλοξενείται ήδη σε οικίσκο μία οικογένεια καρκινοπαθούς. Στην πλατεία του Μεσοχωρίου στήθηκε -επίσης σε χρόνο ρεκόρ- μία σκηνή σε έκταση 200 τ.μ., στην οποία θα μείνουν προσωρινά οι κάτοικοι της περιοχής, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμα.

Ζημιές έχουν σημειωθεί και στα χωριά Δένδρα – Πλατανούλια, όπου πλησιάζουν τα 100 τα σπίτια με φθορές ή ακόμη και τα μη κατοικίσιμα. Οι ζημιές προήλθαν κυρίως από τον δεύτερο σεισμό, το βράδυ της Πέμπτης (04/03), ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ήδη πληγωμένα από τον πρώτο σεισμό σπίτια.

Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για τους κατοίκους των Πλατανουλίων, των Δένδρων, του Τυρνάβου, του Αμπελώνα και του Δαμασίου εκπνέει στις 3 Απριλίου, προκειμένου να αιτηθούν αποζημίωση για τις οικοσκευές από 600 έως 6.000 ευρώ.

Κλιμάκια μηχανικών ήλεγξαν σε πρώτη φάση τα σχολεία της περιοχής και σήμερα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στα σπίτια των δύο χωριών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γ. Κόκουρα, σκηνές έχουν στηθεί στο γήπεδο των Πλατανουλίων, ενώ θα γίνει προσπάθεια να τοποθετηθούν και στα δύο παραπάνω χωριά οικίσκοι για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στον Τύρναβο έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ζημιές και σε βιοτεχνίες, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση είναι μία εξ αυτών, η οποία είχε προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα τζαμιών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και της οποίας έσπασαν όλα τα τζάμια από τους σεισμούς. Σημαντικές ζημιές μετρούν και οι επιχειρήσεις με ψυγεία φρούτων που έπαθαν μεγάλες καταστροφές, καθώς αναποδογύρισαν τελάρα με φρούτα που προορίζονταν για εξαγωγές.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι αιτήσεις αποτίμησης ζημιών για επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκρότησε Επιτροπή Αποτίμησης Ζημιών σε Βιοτεχνικές – Βιομηχανικές Μονάδες, Γεωργοκτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις, Εμπορικές Επιχειρήσεις και Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επλήγησαν από τον σεισμό στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας, Τυρνάβου και Λάρισας.

Οι εκτιμήσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, κ.ά. Οι πληγείσες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο email της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας: m.sakelaris @thessaly. gov.gr και anapt.lar@ thessaly.gov.gr ή με φυσική παρουσία κατόπιν ραντεβού στο τηλ.: 2413-506.381 ή 6944.721-060, υπόψη κ. Μιχάλη Σακελάρη.

Πηγές: eleftheriqa.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...