«Σε οκτώ λεπτά η διασπορά σε σπίτι με 20 καλεσμένους» – Οδηγίες Μαγιορκίνη για ασφαλείς γιορτές (video)

Αποφυγή των συγχρωτισμού κατά τη διάρκεια των γιορτών συνέστησε η η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η διασπορά του κορονοϊού μπορεί να γίνει από ασυμπτωματικό φορέα μέσα σε 8 λεπτά σε κλειστό χώρο ενός διαμερίσματος 150 τ.μ. όπου βρίσκονται 20 άτομα όταν αυτοί δεν φορούν μάσκες.

«Η αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές θα κατέστρεφε ό,τι έχουμε πετύχει», τόνισε η καθηγήτρια.

Σχολιάζοντας την ημερήσια ανακοίνωση κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, είπε πως υπάρχει η αίσθηση σε όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας ότι μειώνεται ο αριθμός κρουσμάτων, ενώ εμφανής είναι η μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ίσως υπάρχουν και πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των διασωληνωμένων, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, οι έγκυες όπως και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα εμβολιαστούν, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε αυτές τις κατηγορίες ατόμων. Παράλληλα είπε πως δεν θα εμβολιαστούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όσοι έχουν νοσήσει. Προτεραιότητα θα δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.

Οδηγίες για τις γιορτές

Τα σημεία πίεσης του ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Στην Αττική παρατηρήθηκαν ίδια επίπεδα νέων κρουσμάτων αυτό το Σαββατοκύριακο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση 20%.

Ο επίκουρος καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες δύο εβδομάδες δίνοντας οδηγίες για το πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στις γιορτές. Όπως είπε η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε μικρό αριθμό συναντήσεων, να βλέπουμε τα ίδια άτομα κατά τη διάρκεια των γιορτών, να μην μοιραζόμαστε τα ίδια σκεύη, να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους και αν ο καιρός το επιτρέπει να επιλέξουμε να συναντηθούμε σε ανοιχτό χώρο.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...