Σαρηγιάννης: Ελλιπή τα στοιχεία που μας δίνει ο ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Π.Ε. Αχαΐας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει τις τελευταίες ημέρες αυτόν της Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο GRTimes αναφέρει ότι τα μέτρα άργησαν να παρθούν στην Αχαΐα, ενώ γνωστοποιεί, ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες να παίρνει την «κάτω βόλτα».

Οι συνθήκες «ξέφυγαν» στην Αχαΐα, με την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων να έρχεται αργοπορημένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο GRTimes.

«Στην Αχαΐα αντιδράσαμε όταν ήδη είχε γίνει κόκκινη. Οι συνθήκες ξέφυγαν νωρίτερα. Λέγαμε να στείλει ο ΕΟΔΥ κλιμάκιο ώστε να γίνει ανίχνευση, όμως δε συνέβη εγκαίρως. Εκτιμώ, ότι σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων. Ίσως μία μάζωξη, ένας γάμος, δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβη, πάντως η αύξηση της καμπύλης είναι απότομη. Ωστόσο, η καμπύλη μας λέει ότι η Αχαΐα ήταν στο κόκκινο ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Εμείς όμως περιμέναμε να δούμε τον αυξημένο αριθμό και μετά την κοκκινήσαμε», αναφέρει ο καθηγητής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στην περιοχή ήδη από αύριο θα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αρκεί τα μέτρα να εφαρμοστούν και να επιτηρηθούν.

Είμαστε στη φάση της κορύφωσης

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως διανύουμε τη φάση της κορύφωσης της πανδημίας. Όπως εξηγεί, η καμπύλη που αφορά σε όλη την επικράτεια αρχίζει να επιπεδοποιείται, ενώ τις επόμενες μέρες θα δούμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ θα συνεχίσουμε με μικρές αυξομειώσεις.

«Αν εξετάζαμε την χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια, αναλύοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χώρα είναι κόκκινη και ότι στο τέλος του μήνα θα είμαστε σε μία φάση αποσυμπίεσης. Σήμερα, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε περίπου 60.000, με τα 25.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική», αναφέρει.

«Ο ΕΟΔΥ μας δίνει ελλιπή στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη»

Ο ίδιος, στέκεται ιδιαίτερα στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελετητές για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας: την έλλειψη στοιχείων σχετικά με την εξάπλωση των μεταλλαγμένων και πολύ μεταδοτικότερων στελεχών του ιού.

«Είναι άγνωστη παράμετρος η πραγματική διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Αυτό που μας λείπει είναι η χρονοσειρά που ελήφθησαν και διαπιστώθηκαν θετικά και μεταλλαγμένα τα δείγματα. Ανακοινώνουν έναν αριθμό ο οποίος αφορά στο σύνολο εβδομάδων.

Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πότε εντοπίστηκαν διότι έτσι που τα λένε δε χρησιμεύει και κάπως ο ανακοινωθείς αριθμός. Μόνο αν ξέρω πότε αρχίζει κάτι και πως εξελίσσεται μπορώ να παραμετροποιήσω το αποτέλεσμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε δίνει ο ΕΟΔΥ αυτά τα στοιχεία. Είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να προβούμε σε λάθος διαπιστώσεις», εξηγεί.

Είναι το τελευταίο lockdown;

Στην ερώτηση που ταλανίζει όλους τους πολίτες της χώρας μας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια του παρόντος lockdown. Όπως αναφέρει, αν το lockdown που διανύουμε αυτή τη στιγμή έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, ίσως μικρότερα.

«Αν διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα, τότε δε θα είναι το τελευταίο. Αν όμως προχωρήσουμε σε παράτασή του, αποκτήσουμε τα πραγματικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και σημειωθεί αληθινή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, τότε ναι, ενδεχομένως να είναι το τελευταίο», καταλήγει.

Πηγή: grtimes.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...