Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Με ανάρτησή του twitter απάντησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στην σφοδρή κριτική που δέχεται από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα καθώς και την αντιπολίτευση, σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο.

Ο Ράμα κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι πετούν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη», και τόνισε πως η επέκταση είναι δικαίωμα της Ελλάδας.

Ακόμη, υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές θα επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χώρων.

Μάλιστα, ο αλβανός πρωθυπουργός, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της, όπως είχε κάνει η Αλβανία το 1990, με την χώρα μας να μην θέτει κάποιο ζήτημα.

Απαντώντας στην αλβανική αντιπολίτευση, ο Ράμα αναφέρει πως συμφωνίες εν κρυπτώ δεν μπορούν γίνουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, για το οποίο τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Το Προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδας

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Η πράξη αυτή, οδηγεί την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο»

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...