
Με ανάρτησή του twitter απάντησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στην σφοδρή κριτική που δέχεται από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα καθώς και την αντιπολίτευση, σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο.
Ο Ράμα κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι πετούν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη», και τόνισε πως η επέκταση είναι δικαίωμα της Ελλάδας.
Llumi nacional-folklorik i politikës shqiptare pa kufij, pa din e iman, është derdhur sërish në oqeanin digjital përmes shpifjes së madhe të “shitjes së detit” Greqisë! Këtë marrëzi ekstreme për përfitime politike mund ta besojnë vetëm ata që s’duan të dëgjojnë e as të kuptojnë!
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
Ακόμη, υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές θα επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χώρων.
Μάλιστα, ο αλβανός πρωθυπουργός, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της, όπως είχε κάνει η Αλβανία το 1990, με την χώρα μας να μην θέτει κάποιο ζήτημα.
Απαντώντας στην αλβανική αντιπολίτευση, ο Ράμα αναφέρει πως συμφωνίες εν κρυπτώ δεν μπορούν γίνουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, για το οποίο τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Ja edhe dokumentat e vitit 1990 kur Shqipëria bëri fiks këtë që bëri Greqia sot dhe që është në fuqi sot e gjithë ditën në regjistrin e OKB! As pala greke s’kishte çfarë kontestonte atëherë, as ne s’kemi çfarë kontestojmë sot tek vendimi i Greqisë! Lëreni llumin në batakun e vet! pic.twitter.com/1BXj3XfWyq
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
Το Προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδας
Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Η πράξη αυτή, οδηγεί την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».
«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο»
«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».
Πηγή: altsantiri.gr