«Πύλες απολύμανσης» για τον κορονοϊό από… συντοπίτη του Τσιάρα χωρίς στοιχεία ότι είναι ασφαλείς

Την προμήθεια με απευθείας ανάθεση ενός θαλάμου θερμομέτρησης και αποστείρωσης στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αξίας 14.260 ευρώ, με κανέναν να μην γνωρίζει αν είναι αποτελεσματικός ή ασφαλής αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Το θέμα έχει διάφορες προεκτάσεις, όπως το ότι η εταιρεία που πούλησε το συγκεκριμένο μηχάνημα ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ότι ίδια μηχανήματα προωθούνται στις εισόδους των δικαστηρίων της χώρας καθώς και ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αμφισβητείται ως fake news στην ίδια την… επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα (gov.gr)!

Όπως αναφέρει η Εφσυν, μετά τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε παρόμοιες νεοσύστατες εταιρείες απεντόμωσης και προμήθειας αντισηπτικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «ζήλεψε» ο υπουργός Δικαιοσύνης και αποφάσισε να αγοράσει πανάκριβες «πύλες αυτόματης θερμομέτρησης και απολύμανσης» προκειμένου να τις εγκαταστήσει στις εισόδους των δικαστικών μεγάρων. Η αρχή έγινε από την είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εγκαταστάθηκε η πρώτη πύλη και, όπως διαβάζουμε στη Διαύγεια, κόστισε 14.260 ευρώ.

Η εταιρεία που με απευθείας ανάθεση πούλησε στο υπουργείο το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», ενώ ο υπουργός στοχεύει να επανδρωθούν με άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Άγνωστο παραμένει αν θα αγοραστούν από το υπουργείο, που θα σημαίνει υπέρβαση του ποσού που προβλέπεται για απευθείας αναθέσεις, ή κάθε δικαστικό μέγαρο θα προχωρήσει στην αγορά με εκταμίευση του ποσού από αποθεματικό λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε διαγωνισμό για την προμήθεια αντίστοιχου μηχανήματος προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας και εντύπωση προκαλεί ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται ακριβώς στο ίδιο ποσόν: 14.260 ευρώ. Κάτι ανάλογο επιχείρησε να κάνει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εγκαθιστώντας στο δημαρχείο ένα μηχάνημα πολύ χαμηλότερου τιμήματος, που όμως αναγκάστηκε να το απενεργοποιήσει όταν διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε πιστοποιητικά από τον ΕΟΦ. Βέβαια ακόμα κι αν υπάρχει πιστοποιητικό του ΕΟΦ, ο συγκεκριμένος οργανισμός εγκρίνει φάρμακα και όχι χημικές ουσίες ή μηχανήματα.

Η νεοσύστατη εταιρεία

Ύστερα από μια γρήγορη έρευνα στα μητρώα των εταιρειών διαπιστώσαμε ότι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2020 από δυο εταίρους, ο ένας εκ των οποίων (Γ.Σ.) είναι συντοπίτης του Κώστα Τσιάρα, γεννημένος κι αυτός στην Καρδίτσα και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό. Ο σκοπός της εταιρείας, όπως περιγράφεται στο καταστατικό, είναι εμφανώς επηρεασμένος από τις ανάγκες που γέννησε η πανδημία μια και περιλαμβάνει (και μάλιστα στο πρώτο άρθρο) την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία χάρτινων ειδών νοσοκομείου, γαντιών μιας χρήσης, μασκών, χάρτου υγείας, αντισηπτικών κ.λπ.

Επίσης ανάμεσα στους σκοπούς της εταιρείας είναι η εμπορία γυαλιών, αποσμητικών, σκευασμάτων για την υγιεινή δοντιών, απορρυπαντικών αλλά και γεωργικών μηχανημάτων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, καυσόξυλων, καυσίμων, κλιματιστικών και ηλεκτροδιαγνωστικών συσκευών υπεριωδών ακτίνων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και γενικά μηχανήματα σχετικά με την απολύμανση και αποστείρωση ανθρώπων και αντικειμένων. Ενα μεγάλο πολυκατάστημα η νεοσύστατη εταιρεία, η οποία στους σκοπούς της περιλαμβάνει ακόμα και υπηρεσίες όπως η έκδοση κοινοχρήστων, η συντήρηση λεβητοστασίων, οι καθαρισμοί κήπων και δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) κ.λπ.

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας με τα μεγαλεπήβολα σχέδια ήταν μόλις 10.000 ευρώ, από τα οποία μόνο 200 ευρώ είχε καταβάλει ο Καρδιτσιώτης Γ.Σ. Τον Ιούλιο η εταιρεία έκανε μία πρώτη τροποποίηση καταστατικού, προσθέτοντας στους σκοπούς της την παραγωγή/κατασκευή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να γιγαντώνεται άλλαξε ξανά καταστατικό και ο εταίρος που είχε βάλει τα 9.800 ευρώ πούλησε το μερίδιό του στον Καρδιτσιώτη συνιδρυτή Γ.Σ., ο οποίος ορίστηκε πλέον ως ο μοναδικός διαχειριστής της εταιρείας. Με 200 ευρώ μπήκε στην εταιρεία κι άλλος ένας εταίρος.

Το γιατί ένας εταίρος δίνει τον Μάιο 9.800 ευρώ για να ιδρύσει μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη και έξι μήνες μετά πουλάει στην ίδια τιμή το μερίδιό του και αποχωρεί είναι προφανώς θέμα των συνεταίρων αν και με τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν, μάλλον σοφά έπραξε. Γεγονός πάντως είναι ότι μια νεοσύστατη εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ ετοιμάζεται τώρα να πουλήσει στο Δημόσιο μηχανήματα αξίας 150.000 ευρώ! Αυτή είναι η δαιμόνια επιχειρηματικότητα των «ημετέρων» επί επιτελικού κράτους.

Fake news, κύριε Τσιάρα

Εντύπωση προκαλεί ότι στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα (gov.gr) για τα μέτρα που λαμβάνονται έναντι του κορονοϊού υπάρχει επιστημονικό άρθρο με τίτλο «ΜΥΘΟΣ: Η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιεί τον ιό» που φιλοξενείται στη στήλη «Μύθοι για τον Covid 19».

Στη στήλη αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συγκεντρώνονται «fake news, ατεκμηρίωτες απόψεις, υπερβολές και αντιεπιστημονικές θεωρίες που αφορούν τη νόσο και τις καταρρίπτουμε παραθέτοντας τις τεκμηριωμένες, επιστημονικά έγκυρες απαντήσεις που δίνουν διεθνείς οργανισμοί Υγείας, με πρώτον τον WHO. Γιατί η ενημέρωση και η γνώση είναι δύναμη και απέναντι στην πανδημία, αλλά αν οι σχετικές πληροφορίες δεν προέρχονται από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, ο κίνδυνος είναι συχνά μεγαλύτερος και από αυτόν της ίδιας της νόσου…».

Το άρθρο είναι του καθηγητή Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη και αφορά ακριβώς την πύλη που έχει ήδη εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιεί απολύμανση μέσω λειτουργίας ψυχρής εκνέφωσης, πλάσματος και υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). «Κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό […] Είναι πιθανό ότι τα UVA και UVB θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ιό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν με βεβαιότητα.

Αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, είναι πιθανό ο ιός να πρέπει να εκτεθεί στο φως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τεχνητά παραγόμενο UVC μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς και οι επιστήμονες πειραματίζονται με τη χρήση μιας συμπυκνωμένης μορφής UVC για την απολύμανση επιφανειών που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Ωστόσο, το UVC είναι πολύ επικίνδυνο και δεν διατίθεται στο εμπόριο σε λαμπτήρες, καθώς μόλις λίγα δευτερόλεπτα της έκθεσης θα κάψει το ανθρώπινο δέρμα», σημειώνει ο καθηγητής.

Ιατρικοί ήταν, άλλωστε, και οι λόγοι που ανάγκασαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης να θέσει εκτός λειτουργίας το αντίστοιχο μηχάνημα που είχε εγκατασταθεί στο δημαρχείο, ως δωρεά ιδιωτικής εταιρείας και κόστους 3.950 ευρώ. Όπως αποδείχθηκε, ο θάλαμος δεν διέθετε κατάλληλα πιστοποιητικά. Έτσι, ύστερα από οχλήσεις εργαζομένων και κατόπιν ελέγχου των παραστατικών νομιμότητας που έκανε ο γιατρός εργασίας, απενεργοποιήθηκε.

Αντίθετη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Να μη συναινέσουν στην τοποθέτηση πυλών αυτόματης απολύμανσης στα δικαστήρια «εάν προηγουμένως δεν υπάρξει επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη μη επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία» κάλεσε τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Το υπουργείο οφείλει να μας πληροφορήσει προηγουμένως εάν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων στην περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού και σε καταφατική περίπτωση εάν χρησιμοποιούνται αυτά τα μηχανήματα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στη Βουλή και ιδίως στα νοσοκομεία», τόνισε η Ένωση και ζήτησε «την τοποθέτηση ειδικών επιστημονικών φορέων για το κατά πόσο είναι ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία η απολύμανση με τη μέθοδο της εκπομπής ψυχρής εκνέφωσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους στα δικαστήρια που θα εκτίθενται καθημερινά στην παραπάνω διαδικασία απολύμανσης».

Σοβαρές επιφυλάξεις

Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο και στους δικηγορικούς συλλόγους. Στις 19 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε έπειτα από τηλεδιάσκεψη ότι δεν μπορεί να εκφέρει θετική γνώμη για την τοποθέτηση της προαναφερόμενης πύλης στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης δεδομένου ότι «δεν τέθηκαν υπ’ όψη του ιατρικά και τεχνικά στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν την αποτελεσματικότητα αυτής για το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας, την έλλειψη ανεπιθύμητων παρενεργειών, ενώ επιπροσθέτως εγείρονται σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων από την λειτουργία αναγνώρισης προσώπου που αυτή διαθέτει».

Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κράτησαν επιφυλακτική στάση και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μιας επιτροπής του με εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαντήσεις που έλαβαν οι δικηγόροι στα ερωτήματα για ενδεχόμενες παρενέργειες από την ακτινοβολία, για την επιστημονικά απολύτως αμφίβολη αποτελεσματικότητα στην εξουδετέρωση του ιού αλλά και για την παράνομη καταγραφή προσωπικών δεδομένων των εισερχομένων στα δικαστήρια, ήταν απολύτως ανεπαρκείς, καθώς οι αρμόδιοι του υπουργείου φέρονται απλώς να επανέλαβαν τις απαντήσεις που δίνει η προμηθεύτρια εταιρεία, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας από αναγνωρισμένους υγειονομικούς φορείς και ειδικά τον ΠΟΥ.

Αν και γιατρός, ο Κώστας Τσιάρας είναι αυτός που φέρεται να προτρέπει τους επικεφαλής των δικαστηρίων να προχωρήσουν στην προμήθεια των ακριβών συσκευών αγνοώντας τις διατυπωμένες επιστημονικές απόψεις των ειδικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Αλλά αν πράγματι ήταν αποτελεσματικές και ακίνδυνες αυτές οι πύλες, δεν θα είχαν πρώτα από όλα τοποθετηθεί στα χειμαζόμενα από την πανδημία νοσοκομεία;

Πηγή: efsyn.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...