Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Ύφεση 9,5% για το 2020 – Προειδοποιήσεις για το χρέος

Το Ταμείο αναθεωρεί θετικά τη πρόβλεψή του για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020, καθώς θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5%, δηλαδή 0,5% μικρότερη από την αρχική του εκτίμηση. Σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα το 2020, το Ταμείο το τοποθετεί στο 6,75% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ την χαρακτηρίζει πλέον «επαρκή», ενώ προηγουμένως χαρακτήριζε, σύμφωνα με το CNN.gr, «ισχυρή» τη μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Τα παραπάνω αναφέρει το Ταμείο μέσω της δήλωσης συμπερασμάτων που εξέδωσε στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής για την μετα-προγραμματική παρακολούθηση της χώρας μας.

Όπως σημειώνει η έκθεση του Ταμείου, «τo ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, κάτι που συνιστά απότομη πτώση από την ανάπτυξη κατά 1,9% το 2019, καθώς τα περιοριστικά μέτρα είχαν βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και στον τουρισμό. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε σημαντικά από τον Μάρτιο και μετά, πάρα τα σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται στο 6,75% ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση».

Παρόλα όμως αυτά, το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τα ταχεία αντανακλαστικά που επέδειξε στη διαχείριση της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία. «Η ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκε προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης ήταν μεγάλο, έγκαιρο, και καταλλήλως συγκροτημένο από προσωρινά κυρίως μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στόχευαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά. Η έκτακτη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επέτρεψε στην Ελλάδα να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ενώ οι διευκολύνσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) απαλύνουν την άμεση επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες».

Ανάπτυξη 5% το 2021-22

Τέλος, το Ταμείο προειδοποιεί ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα αποτελέσουν πρόκληση για την προοπτική της οικονομίας. «Η οικονομία αναμένεται να συσταλεί κατά 9,5% το 2020, προτού να ανακάμψει σταδιακά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η μεγάλη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021-22 να οδηγήσει σε μια μέση μεγέθυνση 5% ετησίως, υποστηριζόμενη από τους πόρους της Νέας Γενιάς ΕΕ (NGEU) και μια ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης. Καθώς το πρόγραμμα NGEU θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%», σημειώνεται στην έκθεση.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...