Πρώτο Σαββατοκύριακο με πιο αυστηρά μέτρα – Τι ισχύει από σήμερα, πόσο θα κρατήσει το lockdown

Μέχρι και πριν δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση υπερηφανευόταν για το γεγονός ότι όλη η χώρα ήταν «πράσινη» και με εξαίρεση την Αττική, τα πράγματα κυλούσαν «πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», όπως έλεγαν στελέχη της.

Την ίδια ώρα, βέβαια, μέλη της επιτροπής Ειδικών αλλά και γιατροί εξέφραζαν την ανησυχία τους, βλέποντας καθημερινά αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Και ξαφνικά, ο χάρτης έγινε κατακόκκινος και η χώρα μπήκε σε μια νέα περιπέτεια, έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει και τον «βραχνά» των μεταλλάξεων.

Μόνο χθες, Παρασκευή, έγιναν άλλες 387 εισαγωγές και οι 222 αφορούσαν νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία, άλλες 28 Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζουν αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι την τελευταία εβδομάδα έμπαιναν καθημερινά στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο 330 άτομα, αντιλαμβάνεται το πώς φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε όλη η χώρα μπαίνει σε μια νέα δοκιμασία με αλλαγές στα SMS, περιορισμούς στις μετακινήσεις και «έξυπνα» μέτρα, που σε πολλές περιπτώσεις η εξυπνάδα τους αμφισβητήθηκε από την κοινή γνώμη.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ όψιν ότι απαιτείται και κάποιος χρόνος για να φανούν αποτελέσματα, αυτό που ακούγεται ως διαρροή, ότι δηλαδή το τρέχον lockdown θα κρατήσει ως τις 22 Μαρτίου και μετά «ξανασυζητάμε», φαντάζει ως το επικρατέστερο σενάριο.

Κι όλα αυτά ενώ κυβέρνηση και ειδικοί γνωρίζουν ότι η υπομονή των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά, τόσο σε ό,τι αφορά στις οικονομικές αντοχές όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογική τους κατάσταση.

Η ανησυχία πάντως των ειδικών είναι έκδηλη και ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του ιατρού – ερευνητή Γιώργου Παυλάκη, σύμφωνα με την οποία η πανδημία έχει πάρει φόρα και δεν αποκλείεται να βρεθούμε ξανά στο σημείο που θα θρηνούμε πάνω από 100 χαμένες ζωές τη μέρα.

Τι αλλάζει από σήμερα

Μεγάλο στοίχημα για τους πολίτες αποτελεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της επόμενης φάσης lockdown που έχει σκληρότερα μέτρα  – με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν – από την προηγούμενη και δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι και η τελευταία.

Αρκετά πράγματα αλλάζουν από το πρωί του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας.

Μία βασική διαφοροποίηση αφορά στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο που πλέον απαγορεύεται και μια δεύτερη έχει να κάνει με τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Επιπλέον, αλλάζουν τα δεδομένα και στην απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς από τις 18.00 που ήταν τα Σαββατοκύριακα, θα πάει στις 19.00 και θα διαρκεί μέχρι 05.00 το πρωί.

SMS και διευκρινίσεις

Οι αλλαγές στα SMS που ισχύουν κάθε μέρα δηλαδή και καθημερινές, αλλά και Σαββατοκύριακα αφορούν κυρίως τους κωδικούς 2 και 6.

Για τα μηνύματα με κωδικό 2 που αφορούν μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και το sms με κωδικό 3 που αφορούν μετάβαση σε τράπεζα, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση έως και 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δε μπορεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του σε μεγάλη απόσταση από την οικία του.

Για τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον, που αφορά σε βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...