
Τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προσκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις πρώτες Παγκόσμιας Συνομιλίες για το Κλίμα που θα οργανώσει η κυβέρνησή του, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι συνομιλίες αυτές θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση και την εμβάθυνση των προσπαθειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για να περιοριστεί η ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Μπάιντεν επιδιώκει να αναβιώσει το Φόρουμ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου για το κλίμα, το οποίο είχαν προωθήσει τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους όσο και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα. Ο προκάτοχός του ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, το άφησε να ατονήσει…
Σημειώνεται ότι αυτό το διαδικτυακό Φόρουμ θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Απριλίου με τη συμμετοχή ηγετών από 40 χώρες. Με την οργάνωσή του υλοποιείται μια προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν.
President Biden invited Xi Jinping of China, Vladimir Putin of Russia and 38 other world leaders for a climate summit next month. Scheduled to begin on April 22 — Earth Day — it will be held virtually and live streamed, the White House said. https://t.co/mrlYbCpjuj
— The New York Times (@nytimes) March 26, 2021
Το Ιράν και η Κίνα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Τζόνσον
Με τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή (26/3) ο αμερικανός πρόεδρος. Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά την αντίδραση της Κίνας στην επιβολή κυρώσεων, ενώ τόνισαν ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμορφωθεί και πάλι με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψει το Ιράν στην τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον μετά την επικοινωνία αυτήν.
«Για το θέμα της Κίνας, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συζήτησαν τη σημαντική δράση που ανέλαβαν η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς εταίροι, αυτήν την εβδομάδα, με την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα αντίποινα της Κίνας», πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν θέλει ένα σχέδιο υποδομών αντίστοιχο του «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας
Ο Μπάιντεν, ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι πρότεινε στον Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι οι δημοκρατικές χώρες θα έπρεπε να έχουν ένα σχέδιο υποδομών για να αντισταθμίσουν την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt One Road) της Κίνας.
«Πρότεινα ότι θα έπρεπε να έχουμε, επί της ουσίας, μια παρόμοια πρωτοβουλία των δημοκρατικών κρατών που θα βοηθά εκείνες τις κοινότητες σε όλον τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία «Μια ζώνη ένας δρόμος» της Κίνας είναι ένα σχέδιο για την κατασκευή υποδομών σε όλη την Ασία που θα την συνδέουν με την Ευρώπη.
Πηγή: altsantiri.gr