Προκλήσεις από Τσαβούσογλου: Για όλα φταίνε Αθήνα, Λευκωσία και Παρίσι – Δύο κράτη στην Κύπρο

Αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, περιελάβανε ξανά η ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην 12η Σύνοδο Πρέσβεων στην Άγκυρα, με την οποία επανέλαβε τις πάγιες και θέσεις για τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Για όλα φταίνε Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία. Όχι Ομοσπονδία, αλλά δύο κράτη στην Κύπρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί οι οποίοι δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή είναι αυτοί που νομίζουν πως μπορούν να αρπάξουν τα δικαιώματα των Τούρκων. Κανείς να μην προσδοκεί πώς η Τουρκία που ως χώρα έχει τις πιο μεγάλες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, θα φυλακιστεί στις ακτές της και θα αλλάξει γνώμη για τα δικαιώματα που έχει στους πόρους.

Οι κινήσεις πού αποσκοπούν στο να μας αποκλείσουν ή και γίνονται εναντίον μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας», δήλωσε προκλητικά, παραβλέποντας προκλητικά τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην ανατολική Μεσόγειο.

Φορώντας παράλληλα με το προσωπείο του «ειρηνοποιού», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επικαλέστηκε την παροιμία: «Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμη και τη στάχτη του γείτονα». Προτείνοντας διάλογο χωρίς όρους, ακόμη και… συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου: «Ο πρόεδρός μας στο μήνυμά του στον τελευταίο σεισμό της Σμύρνης συνοπτικά το αποκάλυψε. Επιθυμούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου.

Δεν κλείνουμε την πόρτα στον άνευ όρων διάλογο και στην διπλωματία. Ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να προσελκύσει την εύνοια μεγάλων χώρων γράφοντας σε εφημερίδες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, εμείς γράψαμε ένα άρθρο σε μία ελληνική εφημερίδα και απευθυνθήκαμε απευθείας στον ελληνικό λαό.

Είπαμε αν θέλετε να ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή να συνεργαστούμε με διπλωματία και διάλογο. Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. Τους προσφέρουμε επίσης όλες τις λογικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι απτές προτάσεις για τις διερευνητικές συνομιλίες, την κατανομή των εσόδων και την περιφερειακή διάσκεψη προήλθαν από εμάς.

Ο πρόεδρός μας προσωπικά πρότεινε την διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου για να συζητηθούν αυτά τα θέματα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες. Εμείς ως Τουρκία προτείνουμε σε όλους τους παίκτες της εύθραυστης περιοχής μας να εργαστούμε με διπλωματία για το δίκαιο τη γαλήνη και τη συνεργασία».

Τι είπε για το κυπριακό

Ειδικότερα, αφού, κατά την προσφιλή μέθοδό του, επέρριψε τις ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη μη επίλυση του Κυπριακού, ουσιαστικά ετάχθη κατά της λύσης της Ομοσπονδίας, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι η Άγκυρα προωθεί το σχέδιο των δυο κρατών.

«H Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση», είπε, για να πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τη Λευκωσία, ότι «είναι σαφές ποιος εμποδίζει τη λύση». Κατά τον ίδιον, «υπάρχει μια νοοτροπία στο νησί που δεν θεωρεί την «τουρκική κοινωνία» (σ.σ. κατεχομενα) ίση. Τώρα, επιπρόσθετα, υποστηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης της Ομοσπονδίας. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η ψευδής αντίληψη και ματαιοδοξία που βασίζεται στην υπόθεση ότι θα τα επιτρέψουμε αυτά;

Μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) στην πολιτική ισότητα. Σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρχει κυριαρχική (!) ισότητα. Και έτσι θα είναι. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο για διαπραγματεύσεις. Το έστειλαν αυτό το μήνυμα και στις τελευταίες εκλογές».

Δεν είπε λέξη για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής της Κύπρου, την αποχώρησή τους, καθώς και το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων που άνοιξε το δρόμο στον «Αττίλα».

Τελωνειακή Ένωση – Μεταναστευτικό

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα, καθώς και ότι «η διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ σημαίνει διαπραγμάτευση, ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και συνεργασία για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ημών».

Επετέθη, ωστόσο, κατά της ΕΕ, φωτογραφίζοντας κυρίως τη Γαλλία, λέγοντας πως «η εξέταση αυτού του ζητήματος μέσα από την οπτική του πολιτιστικού και θρησκευτικού εχθρού, αντί των κοινών συμφερόντων, συνιστά μια «αρρώστια», από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί η Ευρώπη».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να ρίξει τις ευθύνες γι’ αυτό στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο: «Ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ – είπε – δημιουργούν επίτηδες εντάσεις στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και πρόσφατα η Γαλλία μεταφέρουν τα διμερή προβλήματά μας στην ΕΕ. Και έτσι καταχρώνται την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ εναντίον μας».

Αφού, επίσης, υποστήριξε ότι «η πλειονότητα των μελών της ΕΕ γνωρίζει τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ», πρόσθεσε: «Οι υπόλοιποι τα παρακολουθούν όλα αυτά μπερδεμένοι και αποθαρρημένοι».

Ακόμα, ο ίδιος εμφανίστηκε να κόπτεται ιδιαίτερα για μια συμφωνία Τελωνειακή Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας, λέγοντας: «Μπορούμε να αναβιώσουμε μια επωφελή σχέση μέσω μιας θετικής ατζέντας, προστατεύοντας τη διαδικασία ένταξής μας. Υπάρχουν απτές ευκαιρίες, περιλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων» για τους τούρκους πολίτες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «το Μεταναστευτικό συνιστά κοινό μας πρόβλημα», και τόνισε ότι «η συμφωνία της 18ης Μαρτίου (σ.σ. για Προσφυγικό – Μεταναστευτικό) πρέπει να επικαιροποιηθεί».

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πανηγυρίζει για τη συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με τους Αζέρους τις προηγούμενες ώρες να κερδίσουν εδάφη στην περιοχή και να πλησιάζουν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Πηγή: lawandorder.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...