Προ των πυλών η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο – Ο ρόλος της Maritech στην ολοκλήρωση του έργου

Ένα τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, προχωρά προς το τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του, καθώς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του επόμενου έτους.

Πρόκειται για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα μέσω της Πελοποννήσου κι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως,

Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων στα πλαίσια του έργου πραγματοποιείται σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων, γεγονός που την καθιστά  ως τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Το έργο του ΑΔΜΗΕ ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας και αποτελεί έργο εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για τη θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης στο απώτερο μέλλον.

Η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την προσαιγιάλωση και την ταφή του καλωδίου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι η Power Sub Link, του ομίλου Maritech International, μέσω της αξιοποίησης του ερευνητικού πλοίου της RV “Med Surveyor”, εξοπλισμένο με εξειδικευμένο σόναρ Multibeam και σόναρ πλευρικής σάρωσης, στην υποθαλάσσια έρευνα και την εκκαθάριση υποθαλάσσιας διαδρομής πριν από την εγκατάσταση του καλωδίου.

Για τη διεκπεραίωση των εργασιών με ασφάλεια και συνέπεια πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες προ-εκσκαφής στην υποθαλάσσια περιοχή των Νωπηγείων Κρήτης και της Νεάπολης Πελοποννήσου, όπου καταλήγει το καλώδιο. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο 15νθημερο του Αυγούστου του 2020 και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μετά από ένα μήνα. Το συνολικό μήκος ήταν περίπου 400m για κάθε άκρη της διασύνδεσης. Η PowerSubLink του ομίλου Maritech ολοκλήρωσε τις εργασίες τόσο στη θαλάσσια περιοχή όσο και στην παράκτια ζώνη.

Το μήκος τραβήγματος του καλωδίου είναι περίπου 700m για κάθε προσαιγιάλωση, ενώ το βάθος ταφής του καλωδίου φτάνει τα 2m κάτω από την επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα και ολοκληρώνετε από σειρά εξειδικευμένων εργαλείων υποβρύχιας ανασκαφής, υποστηριζόμενο από το έμπειρο εξειδικευμένο και προσωπικό δυτών της Power Sub Link.

Με πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένη πορεία στο χώρο πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων, ο όμιλος Maritech αξιοποιεί εμπορικά τον ιδιόκτητο στόλο εξειδικευμένων πλοίων που διαθέτει, για υποβρύχιες έρευνες, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης για την εγκατάσταση και συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων  εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχοντας ολοκληρώσει σχετικά έργα σε περισσότερες από 110 χώρες μέχρι σήμερα, ο όμιλος Maritech μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα της παγκόσμιας αρένας των υποθαλάσσιων καλωδιακών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, υποβρύχιες έρευνες, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης για την εγκατάσταση και συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...