ΠΟΥ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του νέου κορονοϊού

Μετά τις ανακοινώσεις κινέζων επιστημόνων ότι ο κορονοϊός «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία, εμπλέκοντας και την Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνει γνωστή η προέλευση του SARS-CoV-2.

Απέρριψε έτσι τις κατηγορίες ότι ο ΠΟΥ είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στην Κίνα.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη τόνισε ότι «θέλουμε να μάθουμε την προέλευση και θα κάνουμε τα πάντα για να την μάθουμε». Ο Οργανισμός ελπίζει ότι σύντομα θα σταλεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα στην Κίνα για να ερευνήσει το θέμα.

«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση του ιού επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές επιδημίες. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι κινέζοι επιστήμονες διατείνονται ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Ινδία το καλοκαίρι, εν μέσω κύματος καύσωνα, γεγονός που ανάγκασε ανθρώπους και ζώα να πίνουν το ίδιο νερό.

Συγκεκριμένα, ομάδα από την ακαδημία επιστημών της Κίνας υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους μέσω νερού, προτού ταξιδέψουν μολυσμένοι, από τη νόσο, στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά περιστατικό νέου κορονοϊού.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να εντοπίσει την «πηγή του κακού», το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης δηλαδή, η έρευνα των κινέζων επιστημόνων βασίζεται στις μεταλλάξεις που παρουσίασε ο κορονοϊός.

Με αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να βρεθεί το δείγμα κορονοϊού με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Αποκλείουν την Ουχάν, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, και στον αντίποδα επισημαίνουν τις εξής οκτώ χώρες από τις οποίες μπορεί να προήλθε ο ιός: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Απέφυγε να κάνει συστάσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα

Αναφορικά με τις χειμερινές διακοπές, ο ΠΟΥ προέτρεψε όλες τις χώρες να επανεξετάσουν προσεκτικά τα σχέδιά τους για την επερχόμενη σεζόν του σκι, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε μικρές περιοχές. Ο Οργανισμός ωστόσο απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις στις κυβερνήσεις που αναρωτιούνται αν θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν φέτος το χειμώνα τα χιονοδρομικά κέντρα.

«Ανησυχητική η κατάσταση στη Βραζιλία»

Ο Τέντρος έκανε μια συγκεκριμένη αναφορά στη Βραζιλία, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι «πολύ, πολύ ανησυχητική».

«Πιστεύω ότι η Βραζιλία θα πρέπει να το πάρει πολύ στα σοβαρά», προειδοποίησε, την ώρα που ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας αυτή, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αρνείται τη σοβαρότητα της ασθένειας και γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί για την Covid-19.

Η Βραζιλία έχει τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων της Covid-19, μετά τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και σχεδόν 173.000 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...